Opinió

la columna

Umberto Eco: interpretació

Tota informació és important si està connectada a una altra, generant ponts de significat

“Un nar­ra­dor no hau­ria de faci­li­tar la inter­pre­tació de la seva feina. I si no, no hau­ria d'escriure una novel·la, que és una màquina de gene­rar inter­pre­ta­ci­ons”, diu el pie­montès Umberto Eco (1932), escrip­tor i filòsof expert en semiòtica. Dins la nova avant­guarda, Eco aposta pel collage, les cites i la rup­tura amb els mot­lles tra­di­ci­o­nals. Tota infor­mació és impor­tant si està con­nec­tada a una altra, gene­rant ponts de sig­ni­fi­cat, ver­si­ons múlti­ples i nivells de lec­tura segons el bagatge cul­tu­ral del lec­tor. Els lli­bres sem­pre par­len d'altres lli­bres. A El nom de la rosa (1980), novel·la oberta minada de cites d'autors medi­e­vals, Eco crea Gui­llem de Basker­vi­lle, en home­natge doble a Art­hur Conan Doyle i al fran­ciscà Gui­llem d'Ock­ham. El per­so­natge és un frare encar­re­gat d'inves­ti­gar els crims que tenen lloc a l'aba­dia bene­dic­tina on arriba amb el seu dei­xe­ble Adso de Melk, el nar­ra­dor de la història. Per Eco el món és un enigma inno­cent que s'ha con­ver­tit en ter­ri­ble a causa del nefast intent humà d'inter­pre­tar-ho tot. James Joyce li repre­senta el pont entre el cris­ti­a­nisme medi­e­val i l'experiència artística con­tem­porània: la creu ja no és dogmàtica sinó polèmica.

D'Umberto Eco, n'he après la cre­ació de capes de lec­tura. Hi ha escrip­tors que cre­iem que hi ha un lec­tor que capta la referència, el joc i la iro­nia d'una novel·la entesa com un text de tex­tos, amb el que això implica de des­a­fi­a­ment i d'exigència. El pas­titx de for­mes i gèneres lite­ra­ris, la recons­trucció d'estils i regis­tres i el gaudi intel·lec­tual que suposa apu­jar el llistó és un acte de gene­ro­si­tat cap al lec­tor, con­si­de­rat un com­pany de l'autor, un igual a qui rega­lar-li la bellesa del llen­guatge.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.