Opinió

anàlisi

Israel, de l'ahir a l'avui

La nit del 9 al 10 de novem­bre del 1938 (fa 75 anys) va tenir lloc a Ale­ma­nya un pogrom o aixe­ca­ment popu­lar i vio­lent con­tra els jueus orga­nit­zat per les SS a l'Ale­ma­nya nazi. És el que es coneix com la Nit dels Vidres Tren­cats. Aque­lla nit es van cre­mar i des­truir 300 sina­go­gues, es van des­truir indústries i comerços, es van pro­fa­nar cemen­ti­ris, van dete­nir trenta mil jueus i prop d'un cen­te­nar van morir. Aquest esclat de boge­ria vio­lenta con­tra la mino­ria jueva va ser l'inici d'un dels dra­mes més grans de la per­ver­si­tat humana del segle XX.

El 14 de maig del 1948 va tenir lloc la Decla­ració d'Inde­pendència que va donar lloc al que ara és l'Estat d'Israel. Geogràfica­ment està situat en una zona de grans con­flic­tes, alguns dels quals van començar des del mateix dia de la pro­cla­mació de la seva inde­pendència. Fins fa ben poc (ara han des­co­bert reser­ves petrolíferes) no gau­dia de recur­sos natu­rals ni de grans quan­ti­tats d'aigua. Envol­tat d'ene­mics, només té dues sor­ti­des a l'exte­rior: un aero­port i un port. Dels 7,8 mili­ons d'habi­tants, només el 75,5% són jueus, el 20,2% són àrabs i el 4,3% res­tant, d'altres mino­ries.

Una vegada superats els pri­mers anys de la cre­ació de l'Estat, tots els governs d'Israel van tenir com a pri­o­ri­tat estratègica la “inde­pendència econòmica”, és a dir, que els ingres­sos de les expor­ta­ci­ons fos­sin sufi­ci­ents per pagar les impor­ta­ci­ons, un fet que es va començar a pro­duir l'any 2002. Avui ja no són un país deu­tor inter­na­ci­o­nal sinó que són un país cre­di­tor dels seus socis comer­ci­als.

Avui Israel és l'estat que té més empre­ses cotit­zant en el selec­tiu Nas­daq, dar­rere dels EUA i el Canadà. Després dels EUA, és el país que té més empre­ses emer­gents. És el segon país del món que inver­teix més en capi­tal de risc. És el país del món que dedica més PIB, un 4,7%, en R+D+I, quan la mit­jana de l'OCDE és del 2,38%. És el segon país del món en capa­ci­tat d'inno­vació i, a més, té una excel·lent pre­pa­ració en talent; 140 engi­nyers per cada 10.000 tre­ba­lla­dors (els EUA en tenen 83, el Japó, 80, Ale­ma­nya, 60 i Espa­nya, 25) i és el 4t país del món amb més patents per cada milió d'habi­tants. És un dels països més segurs per a les inver­si­ons estran­ge­res i tot aquest con­junt de coses ha pro­vo­cat que les grans mul­ti­na­ci­o­nals s'hi esta­blis­sin i l'han fet líder en alta tec­no­lo­gia.

A grans pin­ze­lla­des, és el país que es tro­barà el pre­si­dent Mas en aquest viatge que fa amb el con­se­ller d'Eco­no­mia, Andreu Mas-Colell, i amb l'alcalde de Bar­ce­lona, Xavier Trias, jun­ta­ment amb un grup d'empre­sa­ris. A més, com que Israel és un país molt imper­me­a­ble a les pres­si­ons polítiques, la comi­tiva cata­lana serà rebuda al més alt nivell, un fet que no ha agra­dat a l'ambai­xada espa­nyola i cal supo­sar que tam­poc al govern espa­nyol.

Sense cap mena de dubte aquest viatge és de gran importància estratègica per nosal­tres, tant pel que hi podem apren­dre en tots els sec­tors econòmics, en la for­mació i en la inves­ti­gació, com per enfor­tir i engran­dir el nos­tre comerç i turisme. També, i gens menys­te­ni­ble, segur que ser­virà per enfor­tir les nos­tres rela­ci­ons polítiques, que poden ser-nos de gran ajuda en les expec­ta­ti­ves posa­des en el procés que estem vivint.

Després de la deplo­ra­ble època del segon tri­par­tit, que va jugar amb la nos­tra tra­dició per ide­o­lo­gia, el nos­tre país s'ha tor­nat a situar en el lloc ade­quat per tra­dició i també per interès, i aquest viatge n'és l'exem­ple més clar. És un viatge d'estat perquè puguem apren­dre com es cons­tru­eix un país amb una demo­gra­fia sem­blant a la nos­tra i com se'l situa amb tena­ci­tat i idees clares com un dels pri­mers del món. Ah!, i Israel no és cap dels 27 països de la UE.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.