Una jornada de màxima expressió democràtica

Més d'un milió tres-cents mil ciutadans de dos-cents dotze municipis d'arreu de Catalunya són cridats a votar en la tercera onada de les consultes sobre la independència. Amb els que voten aquest cap de setmana ja ho hauran fet més de la meitat dels municipis catalans, una xifra molt destacada, tenint en compte que es tracta bàsicament d'un moviment engegat per la societat civil, sense diners i sense disposar del suport dels grans mitjans de comunicació, amb les excepcions de sempre.

Aquesta vegada les consultes arriben a ciutats importants del país, com ara Reus, Girona, Lleida, Manresa i Granollers. Una participació destacada en aquestes poblacions suposaria un impuls notable al moviment, tot i que cal esperar que, com ja ha passat anteriorment, es minimitzaran les xifres o, fins i tot, es ridiculitzaran. Tot i això, el fet que fins avui més de dues-centes cinquanta mil persones ja hagin votat en les consultes anteriors és molt destacable, si tenim en compte els condicionants esmentats. El nombre elevat de vots anticipats que ja han recollit les diferents plataformes és, en aquest sentit, un fet que convida a l'optimisme amb vista a una bona participació aquest diumenge i, també, senyal que els organitzadors –sovint d'ideologies molt diverses– han deixat de banda les seves diferències.

En tot cas, les consultes s'han revelat com una demostració democràtica de primer ordre en el lliure exercici del dret a decidir. Una expressió de democràtica en la qual seria molt important que participessin també aquells que són contraris a la independència de Catalunya i que sovint simplement no ho fan per pur tacticisme de partit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.