Editorial

Es reprèn la repressió

La desescalada de la crisi sanitària arriba aquesta setmana a l’activitat judicial, i val a dir que la nova normalitat en aquest àmbit serà tan polititzada i contraproduent com l’antiga, amb tot el focus posat en la repressió judicial del referèndum de l’1 d’octubre del 2017 a Catalunya. El major Trapero i la cúpula dels Mossos a l’Audiencia Nacional, els exmembres de la mesa del Parlament i l’exdiputada de la CUP al TSJC, els síndics electorals, la trentena de càrrecs processats per haver promogut l’1-O, la desena llarga d’alcaldes i exalcaldes acusats de desobediència o la decisió del Suprem sobre la inhabilitació del president Torra tornaran a condicionar l’agenda política i la història d’aquest país, i res fa pensar que això canviï a curt termini. El govern del PP va encendre la metxa i la càrrega política del món judicial, amb comptadíssimes excepcions als jutjats de base, està provocant la cadena de detonacions concebuda per escarmentar l’independentisme català.

L’actual crisi sanitària, però, ha demostrat que la maquinària policial i judicial de l’Estat no funciona només per protegir el mateix Estat d’un moviment democràtic que l’amenaça de fragmentar-lo, sinó també per imposar una determinada versió ideològica de l’Estat per sobre de la voluntat democràtica dels ciutadans i els parlaments que els representen. La dreta ha seguit el manual de la judicialització, aquest cop contra el govern del PSOE i Podem, i aquest ha descobert ara que la policia i la justícia “patriòtiques” poden actuar de forma igualment perversa i il·legítima com a tentacle de l’oposició política, ja sigui per torpedinar ministres com Marlaska o Irene Montero com per condicionar la labor del govern. Una altra de les valuoses lliçons que deixarà la pandèmia de la Covid-19 per a qui la vulgui aprofitar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia