Editorial

EDITORIAL

Reforma antitabac tardana

El Congrés estudiarà avui admetre a tràmit el que a efectes pràctics és la reforma de la llei contra el tabac del 2005. Aquesta llei, que ha tingut efectes positius innegables, es va quedar a mitges. No va saber o no va poder resoldre dues contradiccions relatives a la situació dels treballadors de l'hostaleria i als menors que entraven als establiments. La llei prohibeix fumar al lloc de treball per raons de salut, però els cambrers que treballaven en establiments que admetien el consum de tabac perdien el dret a la salut, en convertir-se en fumadors passius a la força. El mateix es pot dir dels menors: no poden adquirir tabac, però havien de respirar fum si entraven en algun bar o restaurant de fumadors. La llei intenta arreglar aquests i altres defectes observats en els anys d'aplicació. A partir del gener del 2011 estarà prohibit fumar en tot establiment tancat.

El sector de l'hostaleria ha intentat presentar aquesta llei, com va fer amb l'anterior, com a causa de la pèrdua de llocs de treball. El cert és que si s'observa l'evolució de les plantilles abans i després de l'aplicació de la primera llei no hi va haver pèrdua de llocs de treball, sinó tot el contrari. En el que sí que té raó el sector és a queixar-se per la inversió, ara inútil, que alguns establiments van haver de fer per separar els fumadors dels no fumadors. Aquesta prohibició total en els llocs tancats, per dura que sembli ara, s'hauria d'haver pres en la primera llei. També va ser un greu error del govern espanyol traslladar als empresaris la responsabilitat sobre què han de fer amb els seus negocis en un tema de salut.

La primera llei ha contribuït a la millora de la salut de la població. Hi ha més persones que volen deixar de fumar i, per esmentar una dada concreta, el nombre d'infarts a Barcelona ha caigut en un 11 per cent. Els empresaris estan preocupats per si la prohibició implicarà una reducció del volum de negoci en temps de crisi, però el conjunt de la ciutadania es veurà beneficiada per la disminució d'agressions a la seva salut.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia