Editorial

Més pressió contra els pisos buits

La mateixa setmana en què activistes de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca –PAH– van reclamar a Barcelona que els pisos de la Sareb passessin a integrar-se al parc públic, el Parlament de Catalunya va aprovar de nou la llei antidesnonaments frenada pel Tribunal Constitucional espanyol. Dues iniciatives en paral·lel que busquen un mateix objectiu: garantir un sostre als més desvalguts i encarar-se a la deixadesa i especulació que encara avui envolta els habitatges buits en mans de grans tenidors. Pel que fa a la primera qüestió, té tot el sentit del món que si la Sareb, un organisme constituït l’any 2012 per absorbir el dèficit financer producte de l’esclat de la bombolla immobiliària, rep finançament públic, la gestió dels immobles acumulats durant tots aquests anys al banc dolent deixi de ser estrictament privada. Perquè si una cosa s’ha trobat a faltar durant el procés de revenda d’aquests immobles, en la majoria dels casos oferts als fons voltor en condicions molt avantatjoses o directament tancats a pany i forrellat, ha estat transparència i eficàcia. La petició de la PAH, a més, coincideix amb una decisió que reforça aquests arguments: el Consell de Ministres acaba d’acordar incrementar fins al 50% la seva participació accionarial a la Sareb.

En resposta a l’emergència social que representen els desnonaments, el govern català insisteix de nou a tirar endavant una llei d’habitatge, ara convenientment reformulada per superar el veto imposat pel Constitucional per un defecte de forma. Superat aquest escull, l’esperit del legislador continua intacte i representa a la pràctica l’obligació dels grans tenidors a facilitar un lloguer social a les famílies desallotjades per impagament. La responsabilitat de les entitats bancàries en tot aquest problema resulta evident. No tenen cap mania a l’hora d’impulsar la via judicial per tirar endavant els desnonaments, encara que això representi deixar a la intempèrie famílies senceres en ple hivern, i alhora tot sovint negligeixen la responsabilitat de mantenir en condicions adequades els pisos buits.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.