Editorial

EDITORIAL

El dret a decidir, punt central

Cada cop hi ha menys dubtes sobre l'eix sobre el qual girarà la pròxima campanya electoral. El dret a decidir ha anat ocupant la centralitat política de manera gairebé exclusiva en els últims mesos, empès en primer lloc per la societat civil i les consultes sobiranistes i propulsat de manera indefectible per la clatellada del Tribunal Constitucional a l'Estatut. Així, el debat sobre el dret a decidir ja ha ultrapassat de manera irreversible el seu àmbit polític natural, el del sobiranisme, per circular en boca de totes les opcions polítiques a Catalunya sense excepció, sigui per fomentar-lo, sigui per criticar-lo. Aquest fet no és casual i resulta simptomàtic d'una realitat política a Catalunya que més que mai mostra la seva incomoditat en les relacions amb Espanya. Els tres presidents de la Generalitat vius, cap dels quals s'ha manifestat mai independentista, han entrat en aquest debat. Aquest fet no es pot deixar passar per alt.

Hi ha un fet irrefutable: la sintonia entre Catalunya i Espanya s'ha perdut i res no fa pensar que sigui recuperable, almenys d'una manera en què Catalunya no hagi d'assumir un paper de simple regió espanyola. És, per tant, una cruïlla de camins i les eleccions d'aquesta tardor caldrà llegir-les des d'aquesta perspectiva. En aquest sentit, l'afirmació de Montilla sobre el fet que el dret a decidir s'exerceix a les eleccions, curiosament no està gens allunyada dels postulats de Reagrupament, que emmarquen el dret a decidir en la força del Parlament i no en un referèndum. Hi ha, per tant, un debat obert que continuarà marcant la política catalana durant les pròximes setmanes o mesos, amb la paradoxa que la falta d'unitat dels principals defensors del sobiranisme efectiu pot generar que, en les eleccions més centrades que mai en aquest aspecte, aquestes formacions acabin obtenint, fins i tot sumades, la representació parlamentària més exigua en molts anys. Sigui com sigui, és clar que la pròxima legislatura serà clau per aclarir per molts anys el futur nacional de Catalunya, sigui en el sentit que sigui.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.