Editorial

Taula, en espera d’acords i avenços

Els presidents Pere Aragonès i Pedro Sánchez es van reunir ahir, després d’haver-ho fet fa gairebé un any a La Moncloa. L’acord més destacat, l’únic realment, de la trobada és desbloquejar la taula de diàleg, presidida per consellers i ministres, a final de mes. Una trobada que hauria trencat la tibantor i desglaçat les relacions entre els dos executius, després de la fredor en saber-se que el govern de l’Estat havia permès l’espionatge a l’independentisme, amb el president de la Generalitat al capdavant. Superada la desconfiança dels últims mesos, es proposen recomençar el diàleg a la taula, que no es reunia des del setembre del 2021, i que, tal com havien acordat, no es tornaria reunir fins que no hi haguessin avenços o acords concrets a prendre. Què ha passat exactament? La resolució del conflicte polític amb Catalunya no és prioritària per al govern de l’Estat, que només ha tornat a la mesa de negociació –més enllà de si la protagonitzen consellers, ministres, presidents o si hi pren part Junts– quan li interessa recompondre la majoria política que el va dur a la presidència, i tornar a comptar, almenys, amb els vots d’ERC al Congrés.

La desjudicialització del procés i la metodologia de la taula de diàleg són els únics acords d’intencions assolits fins ara entre governs, i que haurien de concretar-se a final de mes perquè els primers passos en la represa de relacions esdevinguin ferms. La negociació política no va avançar sent Catalunya el focus principal de la política estatal. Ara que sembla que no ho és tant, seria una oportunitat que caldria aprofitar. Però el Catalangate, l’escassa execució d’inversions o les queixes del PSC que la prioritat del diàleg ha de ser entre partits catalans denoten poc interès de Sánchez a avançar més enllà de recuperar la mínima confiança. Més i tot quan l’estament judicial es manté ferm en la repressió a tots els nivells, i no sembla que se senti cridat a desjudicialitzar el procés, el primer dels objectius a consensuar. Sense oblidar que el 2023 és any electoral, amb l’aturada de la gestió política que aquest fet implica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.