Editorial

Contaminació acústica, oci i descans

Avançar l’horari de tancament de bars, restaurants i comerços –com ha decidit fer l’Ajuntament de Barcelona al barri Gòtic i al Raval– no és una mesura especialment popular en zones turístiques i d’oci, però és absolutament necessària per garantir el descans dels veïns. Especialment tenint en compte que l’incivisme i els decibels solen pujar de manera coordinada, fins a nivells perjudicials per a la salut. Fa unes quantes dècades (des del 1972) que l’exposició al soroll elevat ja no es considera només una molèstia ambiental, sinó un problema de salut pública. En cas que no permeti un descans correcte pot provocar malestar, angoixa i estrès, i contribuir a l’augment de malalties cardiovasculars per culpa de la hipertensió i l’alteració de la freqüència cardíaca. Més recentment també s’ha descobert que pot generar alteracions menstruals i problemes en els embarassos. Tot i això, els nivells de soroll saludable s’incompleixen constantment. Agradi o no, vivim en una societat oberta a l’exterior, amb la cultura de les trobades en terrasses molt estesa, i encara més ara que tothom sembla voler recuperar el temps perdut en la pandèmia. Per això s’ha de buscar l’equilibri entre el potencial econòmic de l’oci col·lectiu i la necessitat de protegir el descans individual, encara que resulti complicat. Aquest és, sens dubte, un dels grans reptes de futur de les ciutats, perquè a totes hi ha zones mixtes on es barregen els habitatges amb les terrasses de bars i restaurants, les discoteques o les places on els joves que no es poden permetre pagar ni entrades ni consumicions s’apleguen a fer botellots.

El problema va més enllà del que puguin regular ordenances municipals. Al marge de l’oci, la fressa del trànsit i de les obres també afecta el benestar i degrada l’entorn, malgrat que passa desapercebuda comparada amb el problema dels contaminants de l’aire. Caldrà veure quines mesures preveu el pla de qualitat ambiental que prepara el govern català per lluitar contra la contaminació no només atmosfèrica, sinó també acústica, odorífera i lumínica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.