Editorial

El sector teatral català recupera la força

Després de dues temporades marcades per les cancel·lacions, les restriccions i altres efectes devastadors de la pandèmia, el sector teatral català ha començat a aixecar el cap durant l’última temporada, la 2021/22, amb xifres que s’apropen força a les d’abans d’aquest malson víric que ha trastocat tantes coses de la nostra societat, també les arts escèniques. Ahir, coincidint amb l’inici simbòlic de la temporada 2022/23, marcat per la celebració al Gran Teatre del Liceu de la 20a Gala Catalunya Aixeca el Teló, l’Associació d’Empreses de Teatre de Catalunya (Adetca) va fer balanç de la temporada anterior, comparant-la amb la “bona temporada 2018/19”, l’última abans de la pandèmia. La conclusió és que, entre aquestes dues temporades, s’han perdut ‘només’ 189.000 espectadors –la temporada passada encara va començar amb restriccions en els aforaments i la cinquena onada de la covid va trastocar les previsions nadalenques–, superant, això sí, el llindar dels dos milions d’espectadors: 2,37 milions. Durant aquesta nova temporada, Adetca espera assolir la xifra dels 2,5 milions.

Tot i la petita davallada d’espectadors, la recaptació dels teatres catalans ha augmentat 1,8 milions d’euros, fins arribar als 66,4 milions facturats. Això s’explica pel fenomen del teatre musical, amb entrades més cares per la gran dimensió de les produccions. Gairebé una tercera part del públic total va assistir a aquest tipus d’espectacles: 696.544 espectadors. El fet que molts d’aquests grans espectacles musicals siguin en castellà és també una de les principals raons que, en conjunt, s’hagi reduït la distància entre les xifres d’assistència a espectacles en català i en castellà a favor d’aquesta última llengua. Els espectacles en català són encara majoritaris (43%), davant d’un 24% en castellà i la resta en altres llengües o sense text, però els grans aforaments dels musicals fan que les xifres s’apropin més pel que fa a espectadors: un 42% van veure espectacles en català i un 38%, en castellà. Són xifres que conviden a una reflexió més enllà de les recaptacions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia