Editorial

Les aules, metàfora de l’emergència global

Que s’hagi començat el curs amb alumnes que pateixen cops de calor a les aules és un exemple clar de com s’està fent front al gran repte de l’emergència climàtica. Sabem des de fa prou temps –perquè la comunitat científica ho ha estat advertint de manera consensuada durant més de dues dècades– que l’augment de la temperatura del planeta ja és inevitable, no es tracta de ciència-ficció. A part de prendre’n consciència, reduir l’ús dels combustibles fòssils i planificar un nou model energètic, també és imprescindible prendre mesures per mitigar tant com sigui possible els efectes d’aquest escalfament, perquè ningú en serà immune. Catalunya, a més, forma part de la conca mediterrània, una de les zones geogràfiques que més preocupen, perquè s’està escalfant més ràpidament del que s’havia previst. Aquest estiu l’aigua del mar al nostre litoral ha arribat a temperatures tropicals i hem començat a notar onades de calor una darrere l’altra, amb tots els efectes negatius que comporten (més risc d’incendis, més despesa energètica, més problemes per a la salut humana i animal...). I és en aquest context on, ara, ens trobem amb classes plenes d’alumnes i professors, algunes amb finestres orientades directament a solana i sense aire condicionat.

És injustificable que s’hagi arribat a aquest principi d’un curs avançat en el calendari sense haver previst què passaria, sobretot tenint en compte que el final del curs passat ja va ser insuportable pel que fa a temperatura. Que ara el govern anunciï que s’enviaran ventiladors i es posaran tendals als centres que ho demanin és una metàfora del que s’està fent a escala general: posar pegats per intentar curar una malaltia que en realitat necessita tot l’arsenal terapèutic al nostre abast. Certament ens trobem immersos en un moment de crisi energètica que obliga a l’estalvi, però no ha de ser a costa del benestar de l’alumnat. Les administracions han tingut temps de sobra per planificar, però encara es construeixen instituts nous sense previsió d’instal·lació d’aire condicionat i patis sense prou ombra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia