Editorial

Nous lideratges per recuperar sintonies

El pitjor resultat d’una trobada pensada per reconduir relacions és que es tanqui amb més divergències de les existents prèviament. I això és justament el que s’ha constatat de la reunió entre el govern, l’ANC, Òmnium i l’AMI. Les diferències ideològiques entre ERC, Junts i la CUP no només són òbvies, són necessàries perquè l’independentisme no sigui una ideologia sinó un moviment transversal. La unitat de l’independentisme polític no existeix des del moment que les estratègies dels tres partits han perdut els punts de contacte. Ara també s’esquerda la sintonia entre Òmnium i l’ANC, que apuntalen des de la societat civil la desitjada transversalitat independentista tot i que no són entitats del mateix perfil i funció. Per tant, quan entren en controvèrsia, la desconfiança s’estén també entre elles. En aquest sentit, la proposta de l’ANC de declarar la independència en el segon semestre del 2023 aprofitant la presidència de torn d’Espanya a la UE mereix ser escoltada en detall i valorada com correspon. Com totes. Però un plantejament d’aquest impacte, presentat de manera intempestiva com ho va fer Dolors Feliu a les portes d’una reunió pensada inicialment per moderar tensions, tenia garantit el rebuig immediat –i precipitat– dels interlocutors que s’havien assegut sense saber-ne res, i un increment paral·lel dels recels entre els diferents actors. Just al revés del que es pretenia. Diumenge l’independentisme de carrer resistia i reiterava el missatge d’unitat a partits i entitats. La resposta de dimarts ha estat una nova decepció, un altre element d’autodestrucció.

Vist l’estat de fricció permanent, és temps d’actuar amb sentit de país. Si la tensió no es pot rebaixar i les relacions no es poden reconduir, s’apropa el moment de fer foc nou, deixar pas a lideratges diferents dels que han protagonitzat l’última dècada. Òmnium –que ja ha afrontat la renovació– ho apunta quan s’ofereix a facilitar complicitats entre els actors actuals, partits i entitats, i nous agents que no han participat del debat per construir un nou marc estratègic per al moviment.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia