Editorial

El rumb dels Mossos d’Esquadra

La destitució del comissari en cap dels Mossos d’Esquadra, Josep Maria Estela, designat encara no fa un any, obre en canal la crisi interna al si de la policia de Catalunya. No es pot dir que sigui una sorpresa, si tenim en compte el soroll que ha generat darrerament l’estructura de comandament del cos i, d’altra banda, el fet que en els últims quatre anys els Mossos hagin tingut cinc caps diferents (López, Esquius, Sallent, Trapero i Estela). Cap dels dos factors és, objectivament, un bon símptoma de l’ordre, el rumb i l’estabilitat que ha d’imperar en un cos policial que vetlla per la seguretat de tots els ciutadans d’aquest país. I, naturalment, és a la conselleria d’Interior que cal demanar explicacions sobre per què l’home que va triar i designar per obrir i liderar una nova etapa al cos dels Mossos, desplegant la nova estructura del cos, ha estat forçat a plegar ara. És possible que no es pugui explicar tot, o que no convingui explicar-ho tot per no posar més pressió a un escenari ja prou tensionat, però també cal tenir en compte que la inestabilitat i la polèmica soscaven la credibilitat del cos dels Mossos d’Esquadra, i la responsabilitat del govern és donar explicacions i marcar un rumb clar justament per protegir la confiança dels ciutadans en la seva policia.

No es pot obviar que la inestabilitat dels Mossos arrenca de l’aplicació de l’article 155 arran de l’1-O. Després d’aquells mesos d’intervenció política del govern espanyol, el deteriorament del clima intern i del prestigi dels Mossos entre la població ha estat una constant, però també és cert que d’allò ja fa quatre anys, i sembla temps suficient perquè el govern català hagi pogut recompondre una estructura cohesionada i fiable capaç de liderar i donar un nou impuls al cos. Els Mossos han de funcionar amb criteris de professionalitat i una certa autonomia, però són responsabilitat directa del govern, i és el govern qui n’ha de marcar la línia i el lideratge, qui ha de vetllar per l’estabilitat i el funcionament eficient de la policia i qui, en una situació de crisi com l’actual, ha de posar ordre i recuperar el rumb, i donar tantes explicacions com calgui.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia