Editorial

Els metges ja no aguanten més

Les costures del sistema de salut català fa anys que tiben per efecte d’un còctel de factors que empenyen a una crisi que si no s’ataca a temps pot acabar en col·lapse. Que ara siguin els metges els que aixequin el dit ha de veure’s com un senyal d’alerta greu perquè el dels facultatius és el col·lectiu que històricament ha plantejat menys conflictivitat entre els del sistema de salut. L’element d’oportunitat sempre és motiu de debat, i més en un hivern que s’intueix socialment diabòlic, però és que les reclamacions dels metges, ja latents fa anys, s’havien aparcat davant l’emergència pandèmica. Ara, és d’esperar que els sindicats catalans marquin perfil propi respecte al conflicte dels seus col·legues de Madrid, perquè entre els plans del govern català no hi ha despullar el sistema de salut per empènyer els ciutadans a subscriure assegurances privades, que és l’estratègia de Díaz Ayuso.

Les insuportables llistes d’espera són la prova que cal una dotació de recursos superior acompanyada d’una millor eficiència. El projecte de pressupostos apunta a un increment de 1.000 milions de la dotació del departament, però falta veure com ho reflecteix l’acord final. El sistema de salut ha de respondre a una nova realitat. La millora de l’esperança de vida comporta l’increment del nombre d’usuaris freqüents del sistema. Les retallades de l’etapa del conseller Boi Ruiz –provenia del sector de la salut privada–, que es van justificar per la crisi del 2008, no s’han revertit del tot quan ara ja caldria més dotació que una dècada enrere. Tampoc s’ha calculat bé la necessitat de places universitàries ni s’han adaptat les places de metges residents a la pressió de la demanda sobre els serveis. Continua la fugida de facultatius a l’estranger, decebuts amb les pobres expectatives de les condicions laborals i salarials d’aquí i atrets per unes retribucions superiors a fora. I anem tard: els estudiants de primer de Medicina no hauran completat la seva etapa MIR abans del 2032, quan s’hauran jubilat una quantitat ingent de facultatius que ara tenen 55 anys o més.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia