Editorial

Més de 300 dies de guerra a Ucraïna

La guerra a Ucraïna ha superat aquesta setmana els 300 dies des de l’inici de la invasió russa el 24 de febrer. Putin no només ha fracassat en el seu primer objectiu, una operació ràpida, sinó que ha vist com Volodímir Zelenski s’ha plantat aquests dies a Washington per certificar l’aliança amb els EUA i endur-se cap a Kíiv el sistema de míssils Patriot, un armament que pot ser decisiu per interceptar els projectils russos, que continuen fent mal en algunes infraestructures clau del país. La presència del president ucraïnès ha estat rellevant, a més, en un moment en què el canvi de majories al Congrés podia fer perillar les milionàries ajudes econòmiques i militars que Joe Biden ha ofert al govern de Zelenski i que molts republicans posaven en dubte.

Tot i que en aquest temps l’exèrcit de Putin ha penetrat en ciutats de majoria prorrussa com Kherson, Zaporíja, Donetsk i Lugansk, ha fracassat en l’avenç cap a la capital i s’ha retirat d’altres zones que havia dominat. De fet, els milers de soldats caiguts i una estratègia fallida han posat Putin en una situació cada vegada més fràgil mentre Zelenski es va reforçant amb armament i ajuda econòmica dels països occidentals, que el consideren un dels seus. La debilitat de Putin ha quedat reflectida també aquesta setmana quan s’ha vist obligat a cancel·lar el seu discurs sobre l’estat de la nació, que segons la constitució del país està obligat a fer. Tampoc ha aconseguit, de moment, portar Europa al límit de les seves possibilitats econòmiques. Evidentment Rússia confiava que tancant l’aixeta del gas i el petroli al continent el suport de la Unió Europa a Ucraïna podria decaure, però ha passat just al contrari. Zelenski, que ha parlat des de Kíiv amb els grans parlaments europeus, també ha estat convidat a l’eurocambra. Putin, a més, comptava amb la Xina com a últim refugi per reforçar el rol de Rússia. Amb tot, Xi Jinping defensa oficialment la integritat territorial d’Ucraïna, malgrat que continua comprant gas i petroli rus. És una guerra localitzada a Europa però el conflicte és global.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia