Editorial

Nadal serè, en espera del conflictiu gener

És Nadal, i per primer cop en dos anys celebrarem les festes sense restriccions socials per la pandèmia. Aquesta millora ens serveix per desitjar a tothom unes bones festes de Nadal, Cap d’Any i Reis, en les quals hauran tornat a molts pobles de Catalunya les fires nadalenques, els Pastorets, les festes per acomiadar l’any i les cavalcades sense restriccions. Dies per celebrar amb serenor i esperit solidari, abans d’afrontar el nou any, que es preveu igualment costerut, perquè a banda de la inflació ja hi ha anunciades dues vagues de dos sectors cabdals en el funcionament de la societat: metges i mestres. I en les mateixes dates, de les quals sentirem a parlar: el 25 i 26 de gener. Els dos conflictes són diferents, però coincideixen a plantejar-se contra el govern per l’acumulació d’incompliments o reivindicacions no ateses dels dos col·lectius de treballadors dels sistemes de salut i educació i per reclamar a l’executiu que els situï al centre de l’acció de govern.

La convocatòria de vaga dels mestres es va anunciar el mateix dia que es va formalitzar la petició formal de la de metges. El conflicte docent s’arrossega des de l’anunci de l’avançament del curs, es va aturar ‘in extremis’ al setembre però els sindicats van anunciar més protestes si no es concretava el preacord, com així ha estat. Estabilitat laboral, augment de salaris i reversió de les retallades centren una reivindicació que ni govern ni sindicats han estat capaços de reconduir en tres mesos. Els metges van presentar la petició de vaga el mateix dia que el govern va firmar el conveni amb els facultatius de la sanitat concertada, una mesura que podria calmar el malestar mèdic, però que caldrà veure si avança alguna negociació. El govern té setmanes de coll per negociar però la distància entre l’administració i els representants del més gran gruix de treballadors que gestiona la Generalitat fa pensar en un gener conflictiu en dos dels pilars de la societat, tal com està succeint en altres estats europeus. Els dos conflictes venen de prou lluny per poder solucionar-se en pocs dies.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia