Editorial

Nous horitzons per al Brasil

L’arribada da Lula da Silva a la presidència del Brasil personifica una tendència a recuperar governs d’esquerres que s’estén per tot el continent americà. Colòmbia, Xile i, amb menys fortuna, el Perú tornen a decantar la balança a favor dels governs que posen l’emergència social en la prioritat de les seves agendes. Lula, que ha promès el càrrec per tercer cop després de superar l’ofensiva de la dreta política i judicial que va dur-lo a la presó, és en aquest sentit la principal esperança de les classes desfavorides, tant pel pes demogràfic del gegantí país sud-americà com per la projecció internacional del personatge. Conscient de la importància del moment històric, Lula va prendre possessió diumenge amb un discurs emotiu, i per fer la signatura solemne va emprar el mateix bolígraf de la primera vegada que va assumir la presidència, un llunyà 2003. D’aleshores ençà el Brasil ha passat moments convulsos, tant pel que fa a l’economia com a la política, i el projecte del Partit dels Treballadors no ha acabat de consolidar els èxits que augurava el ressorgiment d’una nova esquerra. Especialment controvertit ha estat el mandat de l’ultraconservador Jair Bolsonaro, derrotat pels pèls en la darrera convocatòria electoral, que ha suposat el retorn triomfal al poder de Lula.

Per això el nou president ha basat el seu missatge a la nació en la necessitat de reconciliar els brasilers i reconstruir el país, especialment per lluitar contra la fam, que exhibeix xifres esgarrifoses: el cinquanta per cent dels ciutadans tenen actualment problemes per poder fer tres àpats al dia. El segon eix del programa que el nou govern haurà de desplegar es basa en la protecció de l’Amazònia, seriosament amenaçada per l’irresponsable neoliberalisme del seu predecessor. El respecte pels pobles indígenes, un altre tret que comparteixen més dirigents similars, va forçosament associat a aquesta sensibilitat. El tercer eix passa per trencar l’aïllament internacional imposat pel personalisme de Bolsonaro, un tema que el carismàtic Lula no tindrà cap problema per revertir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia