Editorial

L’ONU no es desentén de Pegasus com l’Estat

L’espionatge amb el programa Pegasus a diversos estats, entre els quals hi ha l’espanyol, és objecte d’anàlisi en diferents fòrums i institucions internacionals. El Parlament Europeu va crear-ne una comissió d’investigació específica i en una preanàlisi ja s’acusa l’Estat de ser el responsable del seguiment, com havia denunciat abans Amnistia Internacional. Ara tres relators diferents de l’ONU han fet públic el comunicat, emès a l’octubre i enviat llavors a l’Estat espanyol, en què denuncien la vulneració dels drets humans dels integrants del moviment independentista i exigeixen investigacions i responsabilitats a Espanya pel seguiment a una seixantena de polítics, advocats, responsables d’entitats civils i ciutadans. L’anàlisi dels relators de les Nacions Unides considera que l’espionatge és tan flagrant que ja recomana l’adopció de sancions contra Espanya per la vulneració de la intimitat i els drets de les persones. L’avaluació internacional del seguiment a ciutadans contrasta amb la permissivitat que ha tingut a l’Estat i la facilitat amb què se’n desentén el govern de Pedro Sánchez.

Divulgar que des de l’estranger s’havia espiat alts càrrecs de l’Estat va servir per menysvalorar el seguiment a l’independentisme i fer dimitir la directora del CNI, però no hi va haver cap autocrítica. L’Estat ha respost a l’ONU que el seguiment s’havia fet amb autorització judicial i que tot s’està investigant judicialment, quan no és cert. L’Audiencia Nacional ha descartat sistemàticament les peticions d’investigació d’advocats i ciutadans catalans afectats pel Pegasus, i només aclarirà, si arriba a fer-ho, l’espionatge detectat als telèfons de membres de l’executiu de Sánchez. Un govern que no ha tingut vergonya d’investigar els seus socis parlamentaris catalans, per exemple, que han encaixat la vigilància amb tanta indignació com resignació. La insensibilitat i inacció de Sánchez envers el Catalangate perseguirà el president espanyol fins a la fi del mandat, perquè vol tancar en fals l’afer, malgrat que cada cop hi ha més organismes internacionals que el n’assenyalen com a responsable.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia