Editorial

Cal una resposta multitudinària al 19-G

És difícil valorar què és més provocador, si l’anunci d’una cimera hispanofrancesa a Barcelona per vestir el 2023 de normalitat institucional o la insistència a difondre que el procés s’ha acabat que Pedro Sánchez i el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, refreguen sense descans a la cara de l’independentisme en l’intent de fer creure que han desactivat el moviment i de capitalitzar políticament que –per usar el seu llenguatge– ha tornat la convivència entre catalans. Per ara, el govern espanyol ha regenerat el que no va ser possible l’últim 11 de setembre: la unitat de l’independentisme polític i associatiu en una manifestació. Al voltant de la idea que el procés no s’ha acabat, Pedro Sánchez ha definit un nou mínim comú denominador entre els partits i les entitats sobiranistes. Unitat amb matisos, perquè quan el president Aragonès accepta assistir a la cimera complica que els membres del govern siguin al carrer el 19-G i deixa la representació d’ERC en mans dels càrrecs i les bases del partit. Partint dels minsos resultats de la taula de diàleg i la negociació dels pressupostos, el PSOE ha teixit una teranyina que va atrapant el govern, com es reflecteix ara en la seva desactivació com a actor del rebuig a la cimera.

Si el 19-G és una provocació, en mans de l’independentisme està donant-li la resposta que mereix, i aquesta és la variable que no ha calculat prou el govern espanyol. Un cop ERC forma part dels convocants i tot i que un dijous de gener no sigui la millor data possible, l’independentisme vol sense fissures que la manifestació sigui multitudinària. La convocatòria de rebuig és una oportunitat per desbordar la falsa desactivació del moviment sobiranista. Respondre a la crida també és un acte de responsabilitat nacional i la millor manera de desmentir una cantarella que, a còpia de repetir-se, amenaça d’esdevenir veritat impostada. S’hi posin com s’hi posin, el final del procés continua exigint tres requisits: fi de la repressió, amnistia i exercici del dret d’autodeterminació en un referèndum vinculant i acceptat per totes les parts. La resta és maquillatge.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia