Editorial

El descrèdit insostenible de l’ONU

El temps que les Nacions Unides han tardat a aprovar la primera resolució sobre la necessitat d’establir un alto el foc a la Franja de Gaza i el nul efecte que això ha provocat en el principal actor bèl·lic a la regió, o sigui Israel, representen un altre descrèdit per a un organisme que ja no respon a les expectatives de quan es va crear a l’acabament de la Segona Guerra Mundial. La figura d’àrbitre internacional amb capacitat d’influir en els conflictes militars ha esdevingut un miratge que a l’hora de la veritat es desfà davant la impermeabilitat dels governs interpel·lats quan hi ha vides humanes en joc. De poc o de res ha servit aquest organisme en la guerra a Ucraïna i de poc o de res està servint en la guerra de Gaza. Sistemàticament el govern del primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha esquivat les votacions al si de les Nacions Unides o directament ha desoït les seves crides a la contenció. Mentrestant, l’única gran potència que podria assumir aquest rol, els Estats Units, no ho fa perquè es dedica més a defensar els seus propis interessos o perquè tampoc considera que li pertoqui exercir de forma permanent com a gendarme del món.

En el terreny militar Israel fa el que vol i ho fa davant dels ulls de tothom, no cal cap investigació per acreditar el cost humà en vides de civils innocents que significa la seva ofensiva contra Hamàs. Una escalada que fins i tot està enterbolint les seves relacions amb els aliats nord-americans, que amb la seva abstenció al Consell de Seguretat han possibilitat la resolució d’alto el foc. El fet que s’hagi qüestionat el caràcter vinculant d’aquesta resolució és un altre element de descrèdit que les Nacions Unides no s’haurien de permetre. Perquè en la pràctica aquest organisme, que va tenir un paper tan determinant precisament en el reconeixement de l’Estat d’Israel, ha esdevingut un simple gestor d’ajudes econòmiques, amb un president, António Guterres, tan carregat de bones intencions com d’escassa influència real. S’ha demostrat també en la lluita contra el canvi climàtic, els discursos apel·lant a les consciències dels governs i de les indústries són reiteratius. Els resultats, decebedors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.