Editorial

Llums i ombres de la renovació judicial

El PSOE i el PP han fet reviure el vell bipartidisme espanyol amb l’acord per renovar els membres del Consell General del Poder Judicial amb el mandat caducat des de feia més de 2.000 dies. Cap gest, cap complicitat amb la resta de l’arc parlamentari, ni tan sols amb els integrants de la majoria de la investidura. Complir les lleis és en la base de la credibilitat política i en aquest aspecte el PP no només ha estat cinc anys perdent-la sinó que ha deteriorat de manera rotunda el sistema judicial espanyol, justament coincidint amb els moments àlgids de la repressió contra l’independentisme català. Sobta que el partit conservador hagi acabat acceptant una proposta molt similar a la de fa dos anys. De moment, li permet presumir d’haver despolititzat l’elecció dels membres del CGPJ, que passarà a ser potestat del col·lectiu de jutges, amb majoria ideològica afí a la dreta i la ultradreta. Però la jugada tampoc és tan rodona per al PP. De moment, es renoven els magistrats però la llei orgànica que ha de modificar el sistema d’elecció té sis mesos al davant, en paral·lel a la negociació del pressupost, i tot està per discutir. De moment, però, Feijóo intenta vendre el seu primer èxit i Sánchez guanya temps davant la inquietud general de Brussel·les sobre les carpetes judicials espanyoles.

No serà una llei menor. Que el legislatiu sigui qui escull els membres de la cúpula judicial és una primera anomalia de l’Estat espanyol. Però deixar els nomenaments únicament a criteri dels jutges amb una supervisió tova del legislatiu equival a perpetuar el substrat conservador, fins i tot reaccionari, que predomina en el poder judicial, que és especialment explícit des del 2017 i que ha arribat al zenit amb l’abordatge de la llei d’amnistia. La pluralitat ideològica de l’Estat espanyol no es trasllada al poder judicial, encara atrapat en un biaix heretat de temps foscos. Aquesta segona anomalia és encara més greu que la primera i per corregir-la no n’hi ha prou incidint en el sistema d’elecció de les cúpules. Caldrà també replantejar com s’expliquen i interpreten els textos legals en l’etapa de formació dels jutges i qui i com avalua els aspirants.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia