Editorial

Un plat a taula, no pas a les escombraries

En una soci­e­tat cons­ci­en­ci­ada, por­tar un plat a taula hau­ria de ser sinònim de no mal­ba­ra­tar el men­jar i, mal­grat tot, aquesta con­ti­nua sent una assig­na­tura pen­dent. Cata­lu­nya llença unes 280.000 tones a l’any de fruita, ver­dura, peix i carn de porc abans de posar-les a la venda i uns 28.000 litres de llet, unes xifres que ens hau­rien de fer caure la cara de ver­go­nya enmig d’una esca­lada de preus que, sobre­tot pel que fa a l’ali­men­tació, sem­bla no tenir atu­ra­dor i que ha situat mol­tes famílies més al llin­dar de la pobresa. I és que la cor­recció d’una situ­ació de nous rics que es con­tra­posa amb la rea­li­tat cada vegada més dura, depèn d’un doble ves­sant: el de la indústria, dis­tri­bució i res­tau­ració, d’una banda, i el dels hàbits de les famílies, d’una altra banda. Sense obli­dar, és clar, l’impacte ambi­en­tal nega­tiu que repre­senta fabri­car men­jar per després sim­ple­ment llençar-lo: la pro­ducció d’una tona de men­jar, la seva ela­bo­ració i el seu trac­ta­ment com a residu com­por­ten unes emis­si­ons d’1,98 tones de CO2 equi­va­lent.

Per això les admi­nis­tra­ci­ons públi­ques i el sec­tor de la res­tau­ració han deci­dit fer pas­sos ferms per pal·liar-ho. Les pri­me­res legis­lant i fomen­tant cam­pa­nyes des­ti­na­des a fer-nos pren­dre consciència com a con­su­mi­dors. El segon, posant en pràctica nous ser­veis com ara ofe­rir a la cli­en­tela la pos­si­bi­li­tat d’endur-se a casa el men­jar que ha sobrat, una opció que va començar per les ampo­lles de vi i que ara es va este­nent de forma satis­factòria. També en les cade­nes de super­mer­cats, on cada vegada s’incen­tiva més la com­pra a preus reduïts de pro­duc­tes que són a prop de la cadu­ci­tat. Perquè és fins a les llars on cal tras­lla­dar el focus prin­ci­pal d’una manera de men­jar que neces­sita un ajus­ta­ment evi­dent. Cata­lu­nya és pio­nera en aquest camp, l’any 2020 ja va dis­se­nyar la llei con­tra el mal­ba­ra­ta­ment ali­men­tari, amb l’objec­tiu d’acon­se­guir una reducció del 50% dels resi­dus ali­men­ta­ris per càpita en la venda mino­rista i de con­sum i una reducció del 20% de les pèrdues d’ali­ments al llarg de les cade­nes de pro­ducció i sub­mi­nis­tra­ment de cara al 2030 en relació amb les xifres del 2020.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia