Editorial

EDITORIAL

Mort i destrucció nou anys després de l'11-S

El comportament irresponsable d'un boig que fa de pastor en una església petita de Florida, Terry Jones, ha focalitzat el novè aniversari dels atemptats de l'11-S contra les Torres Bessones de Nova York i ha tornat a demostrar la fragilitat amb què conviuen la civilització cristiana i la civilització musulmana. Finalment el pastor ha reconsiderat la intenció de cremar públicament l'Alcorà, però ho ha fet després d'haver provocat una onada de manifestacions de protesta en una de les quals, al nord-est de l'Afganistan, va morir divendres una persona i diverses van resultar ferides. Jones s'ha beneficiat de l'odi racial i religiós que caracteritza una part, minúscula però sorollosa, de la societat nord-americana i també de la generosa cobertura mediàtica que els mitjans de comunicació hem concedit a un fet menor que, sense la immediatesa que proporciona internet, sens dubte hauria passat desapercebut. Perquè, al marge de les reaccions enceses que l'anunci de Jones ha provocat, ens trobem davant l'acció d'un pertorbat que si representa alguna cosa no és pas els cristians, sinó els feixistes. Un home que, si no visquéssim en l'era de les comunicacions globalitzades, no hauria tingut ni un minut de glòria. Però l'ha tingut, i la seva exhibició irracional ha generat respostes que no ho són menys. Sectors del radicalisme islàmic han aprofitat l'avinentesa per inundar internet amb amenaces de més atemptats, i han posat novament de manifest que una part de la societat musulmana, també minoritària però igualment violenta, considera legítima la mort de persones innocents.

Nou anys després dels atemptats de Nova York, el món només ha avançat cap a noves formes de destrucció i, desgraciadament, la conclusió és que només la pressió policial impedeix que se'n cometin més. Les guerres a l'Iraq i l'Afganistan són, a més, una herència sagnant que no para d'afegir víctimes al balanç i un escenari sense cap horitzó esperançador. Malgrat tot, els governants tenen la responsabilitat de continuar treballant per impedir que els prejudicis assimilin religions i terrorisme, i per aixecar ponts de diàleg entre dues civilitzacions que malgrat les diferències també tenen moltes coses per compartir. En aquest sentit, el paper del president dels Estats Units, Barak Obama, arran de les amenaces del pastor, ha estat correcte, perquè ha fet tots els possibles per aturar el despropòsit que volia cometre. Però resulta paradoxal que l'home que ha alliçonat Jones sobre les conseqüències que els seus actes podrien tenir per a la seguretat mundial sigui també el cap de la força militar que ha portat mort i destrucció a l'Iraq i l'Afganistan.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.