Editorial

EDITORIAL

El blindatge dels correbous, primera garantia

El Parlament de Catalunya va aprovar ahir una llei que blinda la tradició dels correbous, molt arrelada sobretot als municipis de les Terres de l'Ebre. La nova normativa arriba poques setmanes després que el mateix Parlament acabés prohibint les curses de braus a Catalunya, a instàncies d'una iniciativa legislativa popular (ILP) impulsada el mes de desembre passat per entitats i partits que defensen l'abolició de qualsevol pràctica que suposi el maltractament dels animals. Ara, malgrat que la nova llei no satisfà les entitats que lluiten a favor dels drets dels animals, cal que quedin clares quines són les diferències entre una pràctica que pretenia fer de la mort de l'animal una diversió, i una altra activitat que, si bé és cert que també necessita una regulació i bona praxi per evitar el patiment de la bèstia, no té la mort com a objectiu final. I és aquí on cal posar en evidència que no es tracta de dues pràctiques equiparables i que, per tant, no es pot acusar a la lleugera d'incoherència els parlamentaris que fa dos mesos van votar a favor d'abolir les curses de braus i que ara, en canvi, han donat suport a la llei que blinda i, en conseqüència, protegeix una tradició ancestral com són els correbous.

A partir d'aquí es poden fer tots els matisos que calguin, es pot qüestionar el maltractament que pateix l'animal quan en lloc de correbous el que es fa són bous capllaçats o bous embolats, i fins i tot –en nom de la tradició– es pot posar en dubte si, amb la nova normativa, cal potenciar o regular l'adopció d'aquest espectacle en municipis on fins fa pocs anys no es feia, o simplement el que cal és preservar la tradició en aquells on la pràctica dels correbous és centenària. Un cop fetes les reflexions, però, la realitat és que amb un blindatge amb rang de llei el que sí que s'ha d'aconseguit són unes garanties que avui per avui no hi són, malgrat que fa cinc anys es va consensuar un manual de bones pràctiques per evitar el patiment innecessari dels bous. Ara, amb la normativa en vigor, les entitats protectores d'animals saben que poden denunciar el que es consideri un maltractament per a l'animal, i els organitzadors saben que s'exposen a multes i sancions d'entre 50.000 i 150.000 euros si converteixen la festa en una pràctica agressiva per a l'animal.

Per tot plegat, cal entendre la nova llei com un punt de partida necessari no només per blindar la pràctica ancestral dels correbous, sinó, sobretot, per aconseguir que aquesta se celebri amb prou garanties, tant pel que fa a l'abús o maltractament dels animals com a la seguretat dels que participen de la festa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.