Editorial

EDITORIAL

Prostitució, indefinició legal i hipocresia social

La posada en marxa d'un dels bordells més grans d'Europa a la Jonquera ha tornat a posar sobre la taula aquesta setmana la indefinició legal i la hipocresia social que envolta tot el tema de la prostitució a casa nostra. Una indefinició legal que provoca que hi hagi més prostíbuls que mai al país, gestionats per grups que s'hi guanyen molt bé la vida, i que moltes carreteres semblin més un mercat del sexe que no pas una via per al trànsit rodat. Tot això, amb un Codi Penal que no considera delicte la prostitució però que castiga aquells que obliguen algú a exercir-la en contra de la seva voluntat. És justament aquest notable augment dels bordells –a les comarques gironines n'hi ha gairebé tants com instituts de secundària, la qual cosa ja ens hauria de fer reflexionar sobre quina mena de societat estem construint–, de la prostitució a les carreteres i en molts pisos privats, el que hauria de ser motiu de debat i preocupació ciutadana. Per què, per exemple, l'administració ha permès créixer i operar amb impunitat alguns grups que controlen els locals i que, tot sovint, sota una aparença protectora, el que fan és una clara explotació de noies obligades a venir des de molt lluny a exercir aquí la prostitució? Cert que aconsegueixen driblar constament la llei i evitar així el càstig, però la classe política, a part de lamentar-se sovint, poca cosa ha fet per revertir la situació o per, simplement, intentar arribar a acords per canviar el marc legal, sigui per optar per una regularització que protegeixi els drets d'aquells que lliurement es vulguin prostituir i elimini els grups que viuen del negoci –així ho han fet a Alemanya o a Suïssa– o per castigar fins i tot els clients, com han fet altres estats, com ara el suec.

El que és evident, a hores d'ara, és que l'actual situació ha desbordat l'administració i ha acabat castigant els ajuntaments que són els qui pateixen més els problemes, especialment d'inseguretat ciutadana, derivats de la prostitució a les carreteres i dels grans bordells. Uns ajuntaments que es veuen en la indefensió total quan, com és el cas del nou local de la Jonquera, intenten evitar-ne l'obertura i han d'acabar acceptant-la per decisió judicial. Cert que el consistori jonquerenc tindrà l'ajuda dels Mossos d'Esquadra i dels cossos de seguretat de l'Estat per controlar al màxim les activitats al nou bordell, però sembla evident que les prioritats dels ajuntaments i de la policia haurien de ser unes altres. D'aquí a unes setmanes, un nou govern català sortirà de les urnes i, tot i que els candidats gairebé no en parlen, plantar cara a l'explotació de qui es prostitueix, per coacció o de grat, hauria de ser una de les seves prioritats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.