Opinió

Història i geografia

Catalunya i Portugal es van enfrontar a les tropes de Castella; Catalunya va perdre

Tot­hom hau­ria de saber història i geo­gra­fia, però el conei­xe­ment d'aques­tes matèries per part dels eco­no­mis­tes i polítics hau­ria de ser supe­rior al de la resta, perquè si no és així, passa el que passa. Jo vaig apren­dre la història fran­quista que ens deia que “Con Isa­bel y Fer­nando, el Espíritu impera; mori­re­mos besando la sagrada ban­dera”. Ara, el pre­si­dent Rajoy repe­teix i repe­teix que Espa­nya és l'estat més antic d'Europa, que és dir el mateix, però amb unes parau­les més civi­lit­za­des. De geo­gra­fia, en saben una mica més, però quan apro­ven ano­me­nar Lapao el català de la Franja ens ofe­nen greu­ment, a més de dir una bes­ti­esa lingüística i geogràfica.

Hi ha una rea­li­tat geogràfica incon­tes­ta­ble que és la península Ibèrica i de la qual for­men part actu­al­ment dos estats: Espa­nya i Por­tu­gal, que for­ma­ven part fins al segle XVII del Regne de les Espa­nyes. Fins ales­ho­res, les mone­des por­ta­ven el bust del rei o reina His­pa­ni­a­rum, o sigui, de les Espa­nyes. Cata­lu­nya i Por­tu­gal s'enfron­ta­ren a les tro­pes de la Corona de Cas­te­lla; Cata­lu­nya va per­dre i Por­tu­gal va gua­nyar.

Fins a la segona part del segle XX, quan s'imposa i nor­ma­litza l'avi­ació comer­cial, Madrid és la capi­tal euro­pea més mal comu­ni­cada d'Europa i la més aïllada. Les finan­ces del regne i de les colònies estan cober­tes per l'or i la plata que els arri­ben d'Amèrica. Les colònies ame­ri­ca­nes són pro­pi­e­tat de la Corona de Cas­te­lla i els cata­lans han d'anar a Cadis i, des d'allí, noli­e­jar vai­xells per expor­tar els seus tei­xits, paper i altres manu­fac­tu­res. Les llar­gues plat­ges medi­terrànies dels Països Cata­lans els han donat una experiència comer­cial.

Els cata­lans som tant rucs o tant intel·ligents com els cas­te­llans, ara­go­ne­sos, bas­cos o anda­lu­sos, però el port de Mar­se­lla, les ciu­tats de Prato o Siena i la Uni­ver­si­tat química de Mont­pe­ller els resul­ten tan fami­li­ars com un barri de Bar­ce­lona. Els comer­ci­ants par­len altres llengües, a més del català i del cas­tellà, perquè els fan falta.

La indus­tri­a­lit­zació arri­barà a Cata­lu­nya abans que a la resta de l'Estat perquè els empre­sa­ris estan en con­tacte amb Europa.

Cata­lu­nya no aporta al món grans des­co­bri­dors, però poques set­ma­nes després que Gra­ham Bell faci les seves pri­me­res pro­ves del telèfon a Lon­dres, es repe­teix l'expe­ri­ment entre Bar­ce­lona i Girona. Anda­lu­sia i Aragó tenen més aigua que Cata­lu­nya, però no fan les obres necessàries per apro­fi­tar-les.

En aquest marc, no es pot obli­dar que Cata­lu­nya repre­senta menys del 7% del ter­ri­tori de l'estat, tot i que el per­cen­tatge de població és supe­rior. El govern és a Madrid i els cata­lans han estat històrica­ment allu­nyats dels òrgans de govern. Els minis­tres econòmics cata­lans han tin­gut un paper tes­ti­mo­nial. El dar­rer cap de govern espa­nyol va morir assas­si­nat a Madrid fa 144 anys. Les coses no han can­viat: Miquel Roca i Junyent guanyà les elec­ci­ons de manera acla­pa­ra­dora a Cata­lu­nya el 1986 i no obtingué un sol dipu­tat a la resta de l'Estat, tot i el seu pres­tigi.

Els polítics i els eco­no­mis­tes han d'estu­diar més història i geo­gra­fia. Però ni la que em van ense­nyar a mi, ni la que ens vol fer apren­dre el minis­tre Wert. I que els adver­sa­ris –no els ene­mics– no siguin els ger­mans Gasol, si juguem a bàsquet.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.