Opinió

La columna

Què menges?

Realment fa basarda la quantitat de me que ens hem arribat a empassar, sobretot a Occident

Ja et mires els ous? La pri­mera xifra de la closca és clau: et diu si les galli­nes han cres­cut en gàbies microscòpiques, medi­ca­des a dis­creció o bé si han pres cere­als a l'aire lliure. Ets el que men­ges. Ave­sada a endra­par lite­ra­tura, el títol d'Adam Martín, Men­jar per ser millors, em podia sem­blar una collo­nada d'auto­a­juda. I no. És admi­ra­ble com Martín ens guia amb rigor (entre la ciència i la tra­dició) per apren­dre a recu­pe­rar la relació intuïtiva i natu­ral amb allò que men­gem. El lli­bre no imposa res, però desfà molts tòpics i plan­teja camins apas­si­o­nants. Tenir la panxa plena no és sinònim de men­jar. L'ali­men­tació salu­da­ble (ecològica) no és per a esnobs, sinó per a qui sap que men­jar bé és estar sa i ser feliç, i és tan avor­rida i insípida com el cui­ner que la pre­para. El nos­tre cos no sap què fer amb les substàncies químiques de síntesi que no es tro­ben a la natura però, és clar, pre­fe­rim una poma bri­llant i imma­cu­lada tin­gui els nutri­ents que tin­gui. Real­ment fa basarda la quan­ti­tat de me que ens hem arri­bat a empas­sar, sobre­tot a Occi­dent, d'ali­ments de segona mà, de tris­tos suc­ce­da­nis, de men­jar que no ho és. Men­jar bé és veure un car­gol dins l'enciam, triar pro­duc­tes de pro­xi­mi­tat i de tem­po­rada, renun­ciar al sucre blanc i a la carn ver­me­lla, esbor­rar de la llista la bri­oi­xe­ria indus­trial, el men­jar pre­cui­nat i els refres­cos, fugir del fast food i apos­tar pels cere­als inte­grals, les algues i els fer­men­tats, la ver­dura i els lle­gums. Men­jar bé sig­ni­fica men­jar poc i de tot, com es feia abans. El “no tinc temps” és el mal endèmic del segle XXI. Cal tor­nar, amb urgència, a l'ali­men­tació sana, equi­li­brada i cohe­rent. La salut no és un objec­tiu –diu Martín–, sinó una direcció: hi vas o no hi vas.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia