Opinió

Debats superats

Hem de defugir aquest debat, que és del passat. El que hem de fer ara són els càlculs de la hisenda d'una Catalunya independent

Amb les decla­ra­ci­ons de Cristóbal Mon­toro a la con­venció del PP a Bar­ce­lona i la pre­sen­tació a Girona de la pro­posta de meto­do­lo­gia per cal­cu­lar un nou sis­tema de comp­tes públics ter­ri­to­ri­a­lit­zats, que el Minis­teri d'Eco­no­mia ha encar­re­gat als pro­fes­sors Ángel de la Fuente, Eze­quiel Uriel i Ramón Bar­berán, hem revis­cut el dia de la mar­mota en el debat sobre balan­ces fis­cals.

D'una banda, el Minis­tre Mon­toro ha reprès el vell con­cepte defen­sat tra­di­ci­o­nal­ment per barons del PSOE com ara José Bono i Juan Car­los Rodríguez Ibarra: “Els ter­ri­to­ris no paguen impos­tos i sí les per­so­nes”, argu­men­tant que aquesta pre­missa ins­pi­ra­ria els nous càlculs. Hi va haver pri­mer una certa con­fusió ini­cial sobre si real­ment es cal­cu­la­ria una balança fis­cal o no, per les decla­ra­ci­ons de Mon­toro a Bar­ce­lona i perquè no es dis­po­sava del docu­ment que s'havia de pre­sen­tar a Girona. Curi­o­sa­ment tots els tre­balls que s'havien de dis­cu­tir en aquest congrés científic esta­ven dis­po­ni­bles des de feia set­ma­nes a la web del congrés, excepte el d'aquests inves­ti­ga­dors. Final­ment, avui ja sabem que sí que es quan­ti­fi­carà una balança fis­cal a par­tir d'aquesta meto­do­lo­gia, que es basarà només en l'enfo­ca­ment del flux del bene­fici.

Per enèsim cop ha cal­gut deba­tre sobre mètodes de càlcul de balan­ces fis­cals, i recor­dar que hi ha dos mètodes per cal­cu­lar-les que res­po­nen a objec­tius dife­rents. L'enfo­ca­ment del flux mone­tari intenta mesu­rar l'impacte econòmic gene­rat per l'acti­vi­tat del sec­tor públic en un ter­ri­tori, men­tre que l'enfo­ca­ment del flux del bene­fici intenta cal­cu­lar com es bene­fi­cien els ciu­ta­dans resi­dents en un ter­ri­tori per l'actu­ació del sec­tor públic. Segons el pri­mer cri­teri, la des­pesa que es rea­litza en minis­te­ris cen­trals es repar­teix entre tots els ter­ri­to­ris, men­tre que, segons el segon cri­teri, la des­pesa dels minis­te­ris s'atri­bu­eix als ter­ri­to­ris en els quals es mate­ri­a­litza. El cri­teri del flux mone­tari recull millor, doncs, l'impacte sobre el crei­xe­ment econòmic d'un ter­ri­tori de la des­pesa pública. En qual­se­vol cas, tant la Gene­ra­li­tat, pel període 1986-2009, com el Minis­teri d'Hisenda, per l'any 2005, van cal­cu­lar les balan­ces pels dos mètodes amb resul­tats força sem­blants. Segons l'enfo­ca­ment del bene­fici, el dèficit fis­cal de Cata­lu­nya se situa entre el 5 i el 6% del seu PIB i segons el del flux mone­tari, entre el 8 i el 9% del seu PIB.

En canvi, ara l'Estat opta per cal­cu­lar-les només per un mètode, jus­ta­ment aquell que reque­reix fer més hipòtesis i per­met més vari­a­ci­ons, i ho encar­rega a eco­no­mis­tes que sem­pre han com­par­tit una mateixa visió, en lloc de seguir la meto­do­lo­gia pac­tada per un grup molt divers d'experts el 2006 i que va ins­pi­rar el dar­rer càlcul de l'Estat. De fet, Uriel i Bar­berán ja van cal­cu­lar unes balan­ces fis­cals el 2007 i ho van fer només pel mètode del flux del bene­fici, i De la Fuente s'ha mos­trat sem­pre crític amb el mètode mone­tari.

Crec que hem de defu­gir aquest debat, que és del pas­sat, que ja va omplir pàgines i pàgines fa deu anys i que ja no ens aporta res de nou. A Cata­lu­nya està plan­te­jada una con­sulta d'auto­de­ter­mi­nació el 9 de novem­bre de 2014. El que hem de fer són els càlculs de la hisenda d'una Cata­lu­nya inde­pen­dent. Núria Bosch i Marta Espasa en van fer una pri­mera esti­mació l'any pas­sat. No ens importa saber si els fun­ci­o­na­ris del Minis­teri d'Edu­cació diri­git per Wert tre­ba­llen o no per tots els ciu­ta­dans de l'Estat. El que ens importa és quant ens cons­tarà l'edu­cació en una Cata­lu­nya inde­pen­dent, i el que sabem del cert és que no ens caldrà assu­mir i pagar per uns fun­ci­o­na­ris que es dedi­quen a omplir pàgines sobre quina història cal ense­nyar a les nos­tres esco­les.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.