Opinió

Reacció limitada

Els concentrats davant el Tribunal Superior de Justícia eren pocs,
massa pocs

La sentència del Tri­bu­nal Supe­rior de Justícia de Cata­lu­nya que deter­mina un mínim del 25 per cent de con­tin­guts impar­tits obli­gatòria­ment en cas­tellà en aquells cen­tres on els pares d'un alumne hagin dema­nat l'esco­la­rit­zació en aquesta llen­gua ha sus­ci­tat les pro­tes­tes públi­ques de rigor. Juris­tes té el dret civil, penal i canònic per deter­mi­nar si aquesta decisió no implica una assumpció d'atri­bu­ci­ons equi­vo­cada o exces­siva. Fins a quin punt un tri­bu­nal, més enllà d'inter­pre­tar la llei, pot dic­tar la norma que la regula? Aquesta funció cor­res­pon­dria en un estat de dret (ai!) al poder legis­la­tiu. En tot cas, la sentència no resulta estra­folària en un Estat –de dret?– com l'espa­nyol en què quan es tracta de jut­jar un mem­bre del mateix Estat la fis­ca­lia assu­meix el paper d'advo­cat defen­sor.

La decisió del Tri­bu­nal Supe­rior dit de Cata­lu­nya és encara més greu perquè apunta direc­ta­ment a la res­pon­sa­bi­li­tat dels direc­tors dels cen­tres, que hau­ran d'ento­mar les con­seqüències de no apli­car-la. Fins ara les dife­rents instàncies judi­ci­als que havien sen­ten­ciat a l'entorn del model lingüístic de l'escola cata­lana s'havien diri­git a l'admi­nis­tració que n'és res­pon­sa­ble. És a dir, a la Gene­ra­li­tat. Com que el govern català sem­pre ha res­post amb el recurs cor­res­po­nent i té ben apa­ma­des les limi­ta­ci­ons en l'eficiència de l'admi­nis­tració de justícia espa­nyola, el jutge ha deci­dit tirar pel dret i apun­tar al més dèbil. Davant l'argúcia i la intenció, queda com una anècdota el fet que el mateix tri­bu­nal que exi­geix a les esco­les el 25 per cent de cas­tellà només dicti el 2 per cent de sentències en català.

Les decla­ra­ci­ons públi­ques d'alguns dels direc­tors esco­lar impli­cats demos­tren fins a quin punt en aquest país la coherència, la valen­tia i la intel·ligència són un afer dels par­ti­cu­lars. La Gene­ra­li­tat ha com­plert l'expe­di­ent, amb fer­mesa en la res­posta però amb resul­tat incert en la con­seqüència. Algú podria tro­bar a fal­tar, amb raó, una impli­cació molt més con­tun­dent amb els amenaçats. Encara que ja se sap que els pro­ble­mes públics en instàncies admi­nis­tra­ti­ves fràgils dema­nen solu­ci­ons pri­va­des. Però aquesta vegada qui podria que­dar en evidència no són els tri­bu­nals que decan­ten la balança cap a la seva llen­gua, ni el mateix govern de Cata­lu­nya, que mira sem­pre de no tren­car ni un bri de la corda ins­ti­tu­ci­o­nal, encara que la tibi, sinó la res­posta que l'epi­sodi ha meres­cut en allò que podríem deno­mi­nar “soci­e­tat civil”.

Com a reacció imme­di­ata a la sentència uns cen­te­nars de per­so­nes i els diri­gents dels sin­di­cats i les enti­tats que inte­gren SomEs­cola es van con­cen­trar davant el tri­bu­nal. Eren pocs. Massa pocs. Pot­ser perquè en aquest país la majo­ria de la gent dis­po­sada a acti­var-se, que és molta, només ho fa per les grans cau­ses, però no s'inqui­eta quan allò que hi ha en joc és un ele­ment “auxi­liar” en l'enfron­ta­ment. Ni que aquest ele­ment sigui tan deter­mi­nant com el model lingüístic esco­lar.

Ningú ha de caure en la trampa de con­ver­tir les aules cata­la­nes en un camp de bata­lla entre pares i alum­nes. Això és exac­ta­ment el que vol­drien els qui pre­sen­ten denúncies o deman­des o els qui sen­ten­cien intro­mis­si­ons lingüísti­ques que no els cor­res­po­nen. Els qui volen con­ver­tir la immi­gració espa­nyola en la cin­quena columna de l'Estat uni­ta­rista. Però l'alter­na­tiva a la brega que tant bus­quen no pot ser la inhi­bició ni la dele­gació. L'èxit de l'escola cata­lana ha estat evi­tar la segre­gació. Si l'escola ha de ser la garan­tia de la igual­tat d'opor­tu­ni­tats, si ha de ser­vir per ani­ve­llar les diferències soci­als i asse­gu­rar que l'ascen­sor social a Cata­lu­nya no és només una expressió afor­tu­nada, cal pre­ser­var-ne el model lingüístic. La defensa d'aquest model exi­geix una impli­cació molt més gene­ral i deci­dida. De pares, alum­nes i mes­tres. Asse­gu­rar-ne la con­tinuïtat no ha de depen­dre dels direc­tors de cen­tre, sinó d'una res­posta social molt més efec­tiva. Que els garan­teixi, a aquests direc­tors, que no estan sols. I que passi el que passi, ningú els dei­xarà a la intempèrie.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.