la columna

Televisió brutícia

Fa uns dies, un jove va morir apunyalat al Raval de Barcelona, notícia de la qual els mitjans es van fer ressò l'endemà mateix. Però l'equip dels informatius de Tele 5 es va avançar a tots els seus col·legues, i aquella mateixa nit va emetre imatges de la víctima segons després que el ferissin mortalment. El noi va caminar uns quants metres a tentines fins que va desplomar-se, exànime. Penso que aquest tipus d'imatges no s'haurien de considerar notícia gràfica, per respecte a la persona que ha rebut les fatals coltellades i, també, per respecte als teleespectadors. Una cosa és explicar un fet i una altra recrear-se en els detalls més morbosos. L'ètica professional, això que s'anomena deontologia, sembla que cada vegada quedi més arraconada en benefici del tot s'hi val, i com més sanguinari i esgarrifós, millor. No sé si vostès opinen de la mateixa manera, però crec que ensenyar els detalls més patètics d'un crim potser té uns quants noms, però no el de periodisme.

Un altre cas lamentable el va protagonitzar La Sexta amb la repetició d'un dels programes El intermedio, del qual és responsable El Gran Wyoming. Resulta que el mateix dia que estava oberta la capella ardent dels dos guàrdies civils assassinats per ETA a Mallorca, no se'ls va ocórrer res més que reposar un capítol dedicat a fer conya, humor i bromes sobre l'organització terrorista. Considero d'un esgarrifós mal gust i d'una absoluta manca de decència emetre una cosa així estant de cos present els dos guàrdies morts per una bomba col·locada per ETA al seu vehicle. Però és que l'endemà, en lloc de demanar disculpes i mirar d'arreglar el sinistre despropòsit, La Sexta va oferir la segona part del programa que pretenia fer riure amb els acudits que poden inspirar les actuacions d'ETA. I el cas és que els diaris de Madrid no van dir ni piu, ells, que amb tanta celeritat denuncien qualsevol bajanada que els pugui semblar nacionalista, com ara que TV3 ensenyi el temps que fa al País Valencià o a les Balears.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.