Opinió

Debat kumbaià

El debat va ser un excel·lent exemple quaresmal, sacrificat, amb resultat negatiu i previsible

Aquesta és la nos­tra espe­rança i ningú no ens la traurà. Ho pro­nun­ci­ava amb una can­ta­re­lla lenta i deci­dida Marta Rovira al Congrés a Madrid el memo­ra­ble 8 d'abril del 2014. Un debat en què es va par­lar de cafès, d'espe­rança, de fle­xi­bi­li­tat i de Robin­sons.

El debat va aparèixer tacat de fra­ses amb remi­niscències Kai­roi i de cançons cris­ti­a­nes kum­baiàs. El kum­baià és l'estil, el tarannà, la música... carac­terístics de certs ambi­ents escol­tes, excur­si­o­nis­tes, eco­lo­gis­tes o pro­gres­sis­tes cata­lans. Apli­ca­ble a l'estil que va emer­gir al Congrés. Kum­baià vol dir “vine aquí” i és una melo­dia espi­ri­tual negra dels anys vint. Més que “vine aquí” ens deien “no te'n vagis d'aquí”.

Una lec­tura espi­ri­tual-reli­gi­osa del debat ens per­met extreure tres con­clu­si­ons. La pri­mera, que va ser un debat qua­res­mal. La segona, que tot i no ser el para­digma excels del debat immi­llo­ra­ble, va ser un bon exer­cici democràtic. La ter­cera, que tot i els esforços ver­bals i escènics, tot i l'exci­tació popu­lar per un món millor, tot i l'agres­si­vi­tat de qui no vol que res canviï, hi ha gent que segueix allu­nyada de la política.

El debat va ser un excel·lent exem­ple qua­res­mal, sacri­fi­cat, amb resul­tat nega­tiu i pre­vi­si­ble. Allò nega­tiu durant la Qua­resma és la victòria durant la Pas­qua. Un dibuix de patíbul polític en què es van sen­tir fra­ses car­rin­clo­nes i poc creïbles com ara “crec en Cata­lu­nya, estimo Cata­lu­nya”. També vam sen­tir fra­ses sobre l'Apo­ca­lipsi. Pla­gues bíbli­ques. Turull va glos­sar les parau­les de Rajoy sobre “la resig­nació com a camí”.

Des d'eloqüents dis­cur­sos fins a esti­ra­bots pri­ma­ve­rals, la musi­queta kum­baià es va anar sen­tint. Fins i tot un dels par­la­ments va cloure amb una lapidària frase: “Que la força ens acom­pa­nyi.”

El debat s'encaixa en un moment èpic en què alguns polítics es pre­gun­ten per què la gent no s'interessa per la política. O per què direc­ta­ment hi són indi­fe­rents. D'una banda, la gent se'n desentén perquè s'ha tren­cat la con­fiança. I perquè no veu que les coses canviïn (per a millor). La política ha dei­xat, per molts, de ser creïble. Líders que pre­di­quen una cosa i en fan una altra. Per­so­nat­ges que s'omplen la boca de con­sig­nes i després actuen de manera contrària. Cor­rupció i fri­vo­li­tat. Entre­mig s'alcen homes i dones polítics autèntics. I el que és trist és que sem­blin herois. “Aquest sí que s'ho creu, tu.” Fra­ses com aques­tes no hau­rien d'exis­tir. Tots s'ho hau­rien de creure.

Els bons debats escas­se­gen. Un debat, ter­mi­nològica­ment, és un diàleg entre una o més per­so­nes que inten­ten expo­sar el seu punt de vista i convèncer l'altre de la vera­ci­tat, la bon­dat o l'opor­tu­ni­tat de la seva posició. For­mal­ment assis­tim a debats: hi ha un mode­ra­dor, torns de paraula i de rèplica. Sí, sem­blen debats. Però aca­ben essent o atacs o apo­lo­gies.

Ens tro­bem amb la para­doxa que hi pot haver més espes­sor en els debats en una sobre­taula fami­liar que a les cam­bres par­la­mentàries. A casa es refle­xi­ona junts, es fan pre­gun­tes, s'escolta l'altre, de veri­tat. Són debats sincrònics. Sovint a la seu par­la­mentària assis­tim a pseu­do­de­bats asincrònics. I això quan podem veure que els nos­tres repre­sen­tants hi assis­tei­xen i no juguen amb les tau­le­tes ni es recu­pe­ren de l'enèsim gintònic que han pres a un preu molt millor que el que paga vostè.

Ja ho deia l'àvia: la gent no enra­ona. Un verb fantàstic i català, que els tres comis­si­o­nats cata­lans van inten­tar esgri­mir en una àgora blin­dada a Madrid. Enra­o­nar vol dir entrar en raó. Només va fal­tar el fil musi­cal al llarg intent de debat par­la­men­tari. Jo hau­ria triat Espa­nya, cari­nyo, lo nos­tre no fun­ci­ona. Ho hau­ria rega­lat, amb una USB, a cadas­cun dels pre­sents.

El congrés no va ser un ciRC on els cata­lans sobi­ra­nis­tes esti­gues­sin a l'arena a la mercè d'empe­ra­dors cru­els que els volien ani­qui­lar. El Congrés dels Dipu­tats era més aviat una lle­o­nera: hi havia lle­ons con­tin­guts –per con­signa–, lle­ons esca­be­llats –per natura i per cul­tura–. Però el rugir real és para­do­xal­ment al car­rer. Perquè el debat és al car­rer i la soci­e­tat civil s'orga­nitza. I no esmola només les dents, sinó el cer­vell i la volun­tat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.