Opinió

La columna

Sense títol

Un títol no garantirà pas tenir èxit en la vida, ja que aquesta no és sinó una llarga improvisació imprevisible, sense cap garantia que valgui

Els del compte @Uber­Facts –espe­ci­a­lit­zat en infor­mació tan inútil com impres­cin­di­ble– aca­ben d'anun­ciar que ni Bill Gates ni Mark Zucker­berg ni Steve Jobs ni Tho­mas Edi­son tenien estu­dis uni­ver­si­ta­ris. Hi hau­rien pogut afe­gir Woody Allen, Pablo Picasso, Kevin Bacon, David Bowie... Ara bé, que hi hagi músics, actors i artis­tes sense estu­dis que han excel·lit en els seus camps res­pec­tius pot­ser no sorprèn tant: el talent i la volun­tat poden més, de vega­des, que tot un gra­pat de diplo­mes. Però, i els escrip­tors, pre­gunto, ja que estem en plena melan­gia post-sant­jor­di­esca? Hi ha força gent –sobre­tot els no-lec­tors– que con­fo­nen escrip­tors amb intel·lec­tu­als i per tant donen per fet que tots els autors han d'haver pas­sat per la uni­ver­si­tat, si us plau per força. Doncs, William Shakes­pe­are no va pas­sar per cap. Ni Jane Aus­ten, ni Char­les Dickens, ni H.G. Wells, ni George Orwell, ni Tru­man Capote, ni William Faulk­ner, ni la Rodo­reda, ni en Vinyoli, ni en Sal­vat-Papas­seit, ni en Fus­ter, ni en Pujols... De fet, és pos­si­ble que les facul­tats de lle­tres, sobre­tot –amb la seva tendència a pri­mar les idees a seques per damunt de les emo­ci­ons– tin­guin un efecte més aviat nega­tiu sobre qual­se­vol qui vul­gui expres­sar-se a través de la paraula escrita. En el meu cas, si més no, vaig haver d'esforçar-me durant ben bé una dècada per des­fer-me de l'intel·lec­tu­a­lisme erm que havia res­pi­rat, ine­luc­ta­ble­ment, a la uni­ver­si­tat (i això que me'n feia escàpol sem­pre que podia). Durant tot aquell temps, de fet, em sen­tia brut, con­ta­mi­nat i men­tal­ment minat. Deu ser per això que acabo de donar als fills un marge de sis anys (ells ara en tenen onze) per deci­dir si real­ment volen fer els exàmens de la selec­ti­vi­tat. Al cap i a la fi, un títol no garan­tirà pas que tin­guin èxit en la vida, ja que aquesta –i em sem­bla que a Cata­lu­nya la gent ho té més pre­sent que en alguns altres llocs– no és sinó una llarga impro­vi­sació impre­vi­si­ble, sense cap garan­tia que val­gui. D'aquí el seu interès.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.