Opinió

opinió

1971 satisfaccions, 1971 frustracions

Fa 28 anys que es va redactar el primer projecte per a l'ampliació del museu

Un any més, una bona part dels museus del país s'han sumat a la festa de la Nit dels Museus –el dis­sabte 17 de maig– i del Dia Inter­na­ci­o­nal dels Museus –l'endemà, diu­menge 18 de maig–. A Tar­ra­gona, per ter­cer any con­se­cu­tiu, la tota­li­tat dels equi­pa­ments museístics i cul­tu­rals de la ciu­tat han sumat esforços i ima­gi­nació per –més enllà de la pro­gra­mació específica de cadas­cun d'ells– gene­rar una pro­posta unitària per incen­ti­var la res­posta de la població. Cons­tel·lació Museus: a la recerca de la llum va ser el lema que va guiar un grup de 55 per­so­nes per un iti­ne­rari que res­se­guia les seus dels 7 cen­tres par­ti­ci­pants, a la des­co­berta d'ele­ments ben dife­rents –sem­pre, però, amb la llum com a comú deno­mi­na­dor– del nos­tre patri­moni.

Un any més, la com­me­mo­ració de la Nit dels Museus i del Dia Inter­na­ci­o­nal dels Museus ha estat un èxit de públic en tots els cen­tres adhe­rits. En el cas del Museu Naci­o­nal Arqueològic (MNAT), a la seu de la plaça del Rei, han estat un total de 1971 per­so­nes les que van pas­sar per les seves ins­tal·laci­ons entre dis­sabte i diu­menge. D'aques­tes, 1.058 per par­ti­ci­par en l'iti­ne­rari noc­turn que enguany el MNAT pro­po­sava sota el lema Seguint la pet­jada d'August i 813, el diu­menge al matí, per gau­dir de la jor­nada de por­tes ober­tes del Dia Inter­na­ci­o­nal dels Museus. Ha estat, doncs, un cap de set­mana pletòric de par­ti­ci­pació i dina­misme, amb un públic abso­lu­ta­ment entre­gat, carac­te­rit­zat per un per­fil d'allò més diver­si­fi­cat quant a l'edat i les moti­va­ci­ons par­ti­cu­lars.

Per als que tenim la res­pon­sa­bi­li­tat de ges­ti­o­nar un equi­pa­ment tan repre­sen­ta­tiu pel patri­moni d'aquesta ciu­tat i d'aquest país, com és el Museu Naci­o­nal Arqueològic de Tar­ra­gona, el pri­mer sen­ti­ment que aflora, en aques­tes oca­si­ons, és el de la satis­facció: per nosal­tres, ges­ti­o­nar vol dir, més enllà de conèixer i con­ser­var, donar a conèixer i moti­var. Per tant, el dina­misme, la par­ti­ci­pació i l'entu­si­asme de tota la gent que va visi­tar el museu arqueològic dis­sabte a la nit i diu­menge al matí, tot par­ti­ci­pant acti­va­ment en la pro­posta Cons­tel·lació Museus i en l'iti­ne­rari augustià, ens va omplir de satis­facció. Una satis­facció que, però, no va poder ama­gar el sen­ti­ment de frus­tració –pro­fund, molt pro­fund– en veure, un any més, que rebíem tota aque­lla ger­nació de gent sense poder-li ofe­rir un espai i unes ins­tal·laci­ons amb la qua­li­tat, el dimen­si­o­nat i el con­fort que es merei­xia, de la mateixa manera que se'l merei­xia i se'l mereix, per dig­ni­tat, el mateix Museu Arqueològic de Tar­ra­gona. Van ser molts els visi­tants que –tot dient-nos, això sí, que s'ho esta­ven pas­sant molt bé i que agraïen la ini­ci­a­tiva– ens van expres­sar la seva sor­presa en veure que, un any més, el museu seguia sense cli­ma­tit­zació, sense un ascen­sor ade­quat a les carac­terísti­ques de l'edi­fici i a l'afluència de visi­tants... i, en defi­ni­tiva, tan allu­nyat dels estàndards que s'espe­ren en qual­se­vol equi­pa­ment públic.

Són situ­a­ci­ons en les quals, ine­vi­ta­ble­ment, la sen­sació de ver­go­nya se super­posa a la de satis­facció, en les quals es nota més que mai l'absència –i s'intu­eix la indi­ferència– dels res­pon­sa­bles polítics que pre­nen –o dei­xen de pren­dre– deci­si­ons des de des­pat­xos allu­nyats –en tots els sen­tits– dels espais fina­lis­tes, els quals, en puri­tat, són els que donen sen­tit a l'acció política.

Són situ­a­ci­ons en les quals, ine­vi­ta­ble­ment, es fa més difícil enten­dre per què un museu com l'Arqueològic de Tar­ra­gona roman, des de fa vint-i-vuit anys en què es va redac­tar el pri­mer pro­jecte per a la seva impres­cin­di­ble ampli­ació, en espera de deci­si­ons que mai no arri­ben.

Són situ­a­ci­ons en les quals, ine­vi­ta­ble­ment, es fa encara més difícil tro­bar sen­tit a l'esforç des­ple­gat per, amb a penes una sabata i una espar­de­nya, por­tar en el decurs dels dar­rers 30 anys el nom­bre de visi­tants de 16.000 a 90.000. Havent-los d'enca­bir en els matei­xos metres qua­drats, havent-los d'ofe­rir les matei­xes defi­citàries con­di­ci­ons... un any dar­rere l'altre.

Són situ­a­ci­ons en les quals, ine­vi­ta­ble­ment, es fa cada vegada més difícil creure que pagui la pena seguir tre­ba­llant per acon­se­guir que, des dels 140 par­ti­ci­pants de la pri­mera edició en què el MNAT va incor­po­rar-se a la com­me­mo­ració de la Nit dels Museus –l'any 2007– hagin estat més de 1.000 els ciu­ta­dans que, enguany i en les dar­re­res edi­ci­ons, han vin­gut al Museu Arqueològic atrets per una pro­posta que, però, es for­ma­litza –perquè no n'hi ha més– en una caixa escènica obso­leta, man­cada de les més mínimes con­di­ci­ons.

Són situ­a­ci­ons que, ine­vi­ta­ble­ment, por­ten a dub­tar de mol­tes coses. Gràcies, doncs, en nom de tot l'equip del MNAT, de totes i de cadas­cuna de les per­so­nes que, un any més, es van esforçar per mino­rar l'impacte d'aque­lles man­can­ces sobre la pro­posta. Gràcies per la vos­tra res­posta, per la vos­tra par­ti­ci­pació i per la vos­tra com­prensió. Dis­cul­pes, doncs, a tots, per –lite­ral­ment– la suor paci­ent­ment ves­sada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.