Opinió

‘2014', a Mèxic

Demà es presenta a Guadalajara el llibre
de Carod-Rovira, que
en la versió espanyola
es titula ‘2014. La hora de Cataluña', amb la presència de l'autor

Demà, dia 3 de juny, es farà a Guadalajara (Mèxic) la presentació del llibre 2014. La hora de Cataluña. És la versió espanyola del llibre de Josep-Lluís Carod-Rovira que, amb un títol més curt –2014–, hores d'ara ja ha corregut per tot Catalunya, mitjançant una llarga sèrie de presentacions, totes elles plenes de gom a gom. Aquesta obra, com se sap, va sortir publicada per primera vegada l'any 2008 i va ser vista amb entusiasme per molt poca gent. Dominà la idea que era un “brindis al sol” i, més que res, producte d'una il·lusió o un desig de l'autor la ideologia del qual ja coneixem de sobres.

No pot negar-se que les ganes enormes que té que Catalunya sigui independent poden haver-lo encoratjat a escriure-la, però pocs anys després, precisament arribat l'any a què fa referència el títol, s'ha vist que l'home anava encertat en gairebé tot. Això ha fet, és clar, que l'obra adquirís una vigència completa que ha donat per resultat que, des de finals de l'any passat, passés tres vegades més per les premses de Pagès Editors, havent-hi fet algunes modificacions importants.

Doncs bé, aquesta obra, que considero fonamental en aquests moments, un cop traduïda a una versió en espanyol tot prenent en compte més la manera de parlar dels principals països de l'Amèrica Llatina que no pas la d'Espanya, que cada vegada resulta més esquifida, comptant amb el privilegi de la presència de Carod-Rovira, serà presentada per primera vegada a l'auditori de què disposa la Biblioteca Catalana de Guadalajara, que té una magnífica seu a la Biblioteca Pública de l'Estat de Jalisco. Serà presentada pel professor Esteban Garáiz, un dels analistes polítics més distingits de Mèxic.

Per adobar el terreny, el dia abans,
o sigui avui, poc després que vostè llegeixi aquesta nota, el mateix Josep-Lluís Carod-Rovira farà una conferència sobre els independentistes catalans a l'Amèrica Llatina, de la qual se'n farà tot seguit una edició a càrrec de la mateixa Universitat de Guadalajara.

En aquest acte també hi participarà la professora Carmen A. Dàvila, de la Universitat de Michoacan, que presentarà el llibre Huellas de catalanes en México, que reuneix els treballs presentats el mes de setembre passat en el mateix indret, en el seminari que es digué igual que el llibre, que vam organitzar conjuntament la dita universitat amb el govern i El Colegio de Jalisco.

Tot plegat es lliga amb la commemoració dels 75 anys del començament de l'exili republicà a Mèxic, que, per cert, també serà pres en compte a la Universitat de Girona, el proper 13 de juny, amb una cerimònia d'agraïment al poble mexicà i al seu president, Lázaro Cárdenas, per l'ajuda al catalans en aquella època tan desgraciada.

Posteriorment, els dies 3 i 4, se'n faran dues presentacions a la ciutat de Mèxic organitzades per la representació que hi té l'Assemblea Nacional Catalana, coordinada per Anna Pi Murugó, i també amb la presència de l'autor.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.