Opinió

Allò no escrit

Si el pacte fiscal
és transparent, les relacions esdevenen robustes enfront la discrecionalitat a l'hora d'interpretar les regles

Un dels fac­tors que més demos­tren la veri­ta­ble natu­ra­lesa de les rela­ci­ons fis­cals entre l'Estat i les juris­dic­ci­ons des­cen­tra­lit­za­des (diguem-ne així, per allò de no recórrer al nomenclàtor espa­nyol comú de comu­ni­tats autònomes, de rea­li­tats tan dife­rents però iguals en el reco­nei­xe­ment polític i fis­cal) és la dis­cre­ci­o­na­li­tat amb què el pri­mer pot actuar sobre les sego­nes. Si el pacte fis­cal és explícit i trans­pa­rent, com ho és en els països de tall fede­ral, les rela­ci­ons esde­ve­nen robus­tes enfront els ava­tars polítics i la dis­cre­ci­o­na­li­tat a l'hora d'inter­pre­tar les regles que les regei­xen. Si aquest no és el cas –i aquí entra la rea­li­tat espa­nyola–, sovint és tan o més impor­tant l'ope­ra­tiva del dia a dia –com es ges­ti­o­nen les tre­so­re­ries– que allò que escri­uen les parts en el paper.

Aquesta és la situ­ació a casa nos­tra, on peti­tes coses que mai sur­ten en els mit­jans, ja que són males d'expli­car pels afec­tats, es qua­li­fi­quen sim­ple­ment com a man­ca­des de lle­ial­tat ins­ti­tu­ci­o­nal. Aques­tes coses menu­des són les que a la pràctica poden aca­bar alleu­ge­rint o ofe­gant la bona marxa d'una comu­ni­tat. El més evi­dent és el trac­ta­ment del deute autonòmic, que és, si més no en bona part a l'eix de la medi­terrània, con­seqüència d'un mal finançament. Aquest, a més, s'estén segons el temps trans­cor­re­gut des del traspàs ini­cial de les com­petències que els més par­ti­da­ris de l'auto­go­vern accep­ta­ren mal­grat les insu­ficiències finan­ce­res per tal d'avançar en la capa­ci­tat de deci­dir. Igual suc­ce­eix amb l'assig­nació del dèficit: no sols en el repar­ti­ment del glo­bal de l'objec­tiu –fixat per qui ens deixa el diners–, sinó també en la par­ti­ci­pació de les rela­xa­ci­ons per­me­ses com el 2013, quan totes les comu­ni­tats autònomes han tin­gut un sos­tre dife­rent però ningú no n'ha sabut mai el cri­teri.

Un altre exem­ple de logística con­di­ci­o­nant prové de com l'Estat fa les bes­tre­tes. És clar que quan s'anti­cipa un diner a compte d'un impost par­ti­ci­pat pel ter­ri­tori però encara no recap­tat per l'Estat, es pre­jutja el com­por­ta­ment fis­cal de l'auto­no­mia. Si després aquest no es com­pleix (es com­prova dos anys després amb la liqui­dació), els diners anti­ci­pats s'han de res­tar. Sobre aquesta ope­ra­tiva, si l'Estat vol faci­li­tar les coses a la juris­dicció afec­tada pre­veu pri­mer una gran recap­tació i fa la bes­treta de la dot­zena part, prou gene­rosa a curt ter­mini. Quan poste­ri­or­ment els tri­buts es liqui­den i es com­prova el des­fa­sa­ment, i tal vegada ja el govern impli­cat ha can­viat de color, valora si res­tar-lo del finançament ordi­nari. Però si encara són governs amics, els exces­sos es poden gra­duar ad infi­ni­tum, fins que l'acu­mu­lat esdevé irre­tor­na­ble i resta a l'albir d'un sane­ja­ment o d'una con­do­nació dis­cre­ci­o­nal futura. Això pot estar pas­sant amb les bes­tre­tes del 2008, 2009 i 2010, i com a resul­tat, més recent­ment, dels finançaments bas­tant ale­a­to­ris del Fons de Suficiència. O per la incom­pren­si­ble decisió de no incloure el Fons de Com­pe­ti­ti­vi­tat en el meca­nisme de bes­tre­tes, dei­xant que les comu­ni­tats més sen­si­bles a la crisi –aque­lles amb més acti­vi­tat econòmica– tin­guin més pro­ble­mes per a com­plir amb el dèficit assig­nat i con­seqüent­ment més difi­cul­tats per a pagar a final de mes.

TAmbé emer­geix la dis­cre­ci­o­na­li­tat quan la comu­ni­tat perd l'accés al mer­cat i ha de recórrer al FLA, Fons de Liqui­di­tat Autonòmica, o quan l'Estat redu­eix el finançament i en canvi ofe­reix pos­si­bi­li­tats d'acon­se­guir recur­sos, endeu­tant-se amb el mateix Estat. Més enllà del cost que suposa el préstec, comen­cen els reque­ri­ments en l'apli­cació d'aquests diners. O, a la vista de com s'ingres­sen les assig­na­ci­ons fina­lis­tes, les quals, a pesar de ser reco­ne­gu­des i pres­su­pos­ta­des per l'Estat, es liqui­den a con­veniència de la tre­so­re­ria esta­tal, tot i que la liqui­di­tat del paga­dor ter­ri­to­rial no per­meti dila­ci­ons en el paga­ment als seus bene­fi­ci­a­ris.

I no par­lem, final­ment, del que pot repre­sen­tar aten­dre més o menys les rei­vin­di­ca­ci­ons del que s'ano­me­nen “deu­tes històrics”. En el pas­sat, el PSOE jus­ti­fi­cava sobre aquesta espúria base el trac­ta­ment pri­vi­le­giat del finançament andalús. Ara el PP sot­met la comu­ni­tat anda­lusa a un finançament incom­pren­si­ble si ens ate­nem als cànons usu­als, però en canvi acaba de reconèixer una segona for­nada de deute històric per a Extre­ma­dura. És clar, tan­ma­teix, que allà mana el PP i neces­sita força diners per fer front al pacte amb Izqui­erda Unida per donar ren­des bàsiques i altres prer­ro­ga­ti­ves públi­ques que altres comu­ni­tats no es poden per­me­tre mal­grat que en són, col·late­ral­ment, finançado­res. Àdhuc Aragó, ter­ri­tori molt ben finançat pels cànons del model, també va tenir reco­ne­gut deute històric, que se'ls va voler com­pen­sar fora de l'acord gene­ral amb els ter­renys de l'Expo de Sara­gossa!



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.