Opinió

El timbal

Els partits davant el mirall

Què són els partits polítics? Per a què serveixen? En democràcia, els partits es presenten per ser escollits i representar els ciutadans al parlament (legislatiu) i al govern (executiu) segons el seu programa i ideologia. Si un partit es presentés sense aclarir què pensa de les qüestions clau i quines mesures de govern proposa tirar endavant, tindria sentit votar-lo en comptes d'un altre que sí que definís la seva visió del país?

Ja sabem que Catalunya no és un país normal, encara; durant segles s'ha sentit com una nació, ha pensat com un país, però ha actuat com una província; i això provoca que a vegades fem coses rares que no fa ningú en països normals. Fins aquí les concessions. A partir d'aquí, sembla obvi que, per a Catalunya i per als catalans, recuperar la capacitat plena de governar-se i de construir el país després de 300 anys de submissió als interessos espanyols és un tema clau, transcendent i absolutament rellevant per al futur dels catalans. I, no obstant això, en l'espectre polític català hi ha partits que no estan sent capaços de definir clarament si estan a favor o en contra d'aquest pas clau. És més, es mullen amb un sí a la primera pregunta de la consulta (Catalunya=Estat) i s'abstenen en la segona (Catalunya=independent). Això planteja una pregunta òbvia. Com és possible que hi hagi partits polítics seriosos que no siguin capaços de presentar-se davant la societat amb una posició clara sobre la independència? L'única resposta versemblant és que sí que tenen una posició, però l'amaguen per no perdre suport social, conscients que part del seu electorat no la comparteix. Deu ser legítim que Unió (UDC) i Iniciativa (ICV) mantinguin l'ambigüitat en interès del partit, però d'això se'n diu electoralisme, posar el partit per davant del país. I no només això; és no respondre al principi bàsic del partit polític, que és fer una proposta que els ciutadans puguin triar, o no.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia