Opinió

anàlisi

Pobresa energètica

El govern espa­nyol va por­tar el decret llei sobre pobresa energètica de la Gene­ra­li­tat de Cata­lu­nya al Tri­bu­nal Cons­ti­tu­ci­o­nal, segons el qual pro­hi­beix tallar el sub­mi­nis­tra­ment de gas i elec­tri­ci­tat durant els mesos de novem­bre a març, per impa­ga­ment, a la gent sense recur­sos. I el TC n'ha suspès cau­te­lar­ment el decret i, per tant, de moment, queda sense efecte.

En un país amb un atur de més del 24 per cent i un milió de llars sense ingres­sos costa molt d'enten­dre que s'hagi suspès un decret jus­ta­ment quan vénen els mesos més freds i de con­sum energètic impres­cin­di­ble.

Aquesta ini­ci­a­tiva social que supo­sava aquest decret no va ser ben rebut per les elèctri­ques fins al punt que varen pres­si­o­nar perquè el govern espa­nyol el portés al Tri­bu­nal Cons­ti­tu­ci­o­nal (TC).

Després de set anys de crisi, tenim bos­ses de pobresa i emergències a aten­dre. La soci­e­tat civil, orga­nit­zada o indi­vi­du­al­ment, demos­tra cada dia la seva soli­da­ri­tat per pal·liar al màxim que pot aques­tes emergències, i les empre­ses i les gran empre­ses també hau­rien de ser sen­si­bles, acti­var la seva res­pon­sa­bi­li­tat social i no dei­xar cap llar neces­si­tada sense ener­gia a l'hivern. Però el que han fet ha estat impe­dir un pre­ce­dent acu­dint al govern espa­nyol i, aquest, al TC.

Edu­ardo Mon­tes, que és el pre­si­dent d'Unesa (la patro­nal de les elèctri­ques), decla­rava aquesta set­mana que no creia que la pobresa energètica sigui un pro­blema, i encara menys, un pro­blema urgent; per ell, és més urgent la pobresa del ves­tir o l'ali­mentària.

Suposo que el senyor Mon­tes sap que per miti­gar aques­tes pobre­ses que ell con­si­dera més urgents hi ha mol­tes ins­ti­tu­ci­ons que s'hi dedi­quen amb gran eficiència, i moltíssi­mes empre­ses del sec­tor ali­men­tari i par­ti­cu­lars con­tri­bu­ei­xen en el Banc dels Ali­ments, a Càritas, a la Creu Roja, i a men­ja­dors soli­da­ris... I el decret llei de la Gene­ra­li­tat, ara suspès, el que pretén és que les empre­ses energètiques també col·labo­rin soci­al­ment.

Les parau­les del pre­si­dent d'Unesa encara sonen més sag­nants aquesta set­mana, quan la pri­mera elèctrica espa­nyola, Endesa, pagarà un divi­dend extra­or­di­nari als seus acci­o­nis­tes de 7.765 mili­ons d'euros, i abans de final d'any, en pagarà un altre, també d'extra­or­di­nari, de 6.811 mili­ons d'euros, que fa un total de 14.606 mili­ons, que suposa una ren­di­bi­li­tat per divi­dend del 46%. I, com que la ita­li­ana Enel és la pro­pietària del 92% d'Endesa, s'embor­sarà per divi­dends 13.400 mili­ons.

La soci­e­tat civil, des de la gran crisi de les cai­xes i la supu­ració de la cor­rupció, ens hem acos­tu­mat a les grans quan­ti­tats i fem anar els milers de mili­ons d'euros amb una resig­nació acla­pa­ra­dora, però si ho com­pa­rem n'obser­vem la ver­ta­dera mag­ni­tud.

El divi­dend d'Endesa, per exem­ple, és igual a la suma dels pres­su­pos­tos per al 2014 de les con­se­lle­ries d'Eco­no­mia i Conei­xe­ment, el d'Ense­nya­ment, el de Salut, i el de l'Inte­rior junts.

I si par­lem de la cor­rupció, les 23 ope­ra­ci­ons de crèdit que el FROB ha por­tat a la fis­ca­lia anti­cor­rupció perquè les inves­ti­gui: 16 ope­ra­ci­ons de Cata­lu­nya Banc (Cata­lu­nya Caixa, CX) i les 7 de Nova­cai­xa­ga­li­cia (NCG) tenen un import total de 1.500 mili­ons d'euros; és a dir: el mateix import que la suma dels pres­su­pos­tos de les con­se­lle­ries d'Empresa i Ocu­pació i de Justícia.

Com que tota aquesta exu­berància pro­voca tants de dam­ni­fi­cats, és just que el govern de Cata­lu­nya miri per la pobresa energètica en aquests moments, és lamen­ta­ble la sus­pensió cau­te­lar i és indig­nant que coin­ci­deixi amb aquesta impúdic joc de tants de milers de mili­ons d'euros entre divi­dends i cor­rupció.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.