de reüll

Efecte rebot

En plena crisi, una de les grans prioritats del govern espanyol és mirar d'impedir la consulta

Em pre­gunto quanta gent de l'Estat espa­nyol conei­xia Arenys de Munt abans de l'encesa polèmica sobre el referèndum per a la inde­pendència de Cata­lu­nya. Poc es pen­sa­ven des d'aquest muni­cipi mares­menc de gai­rebé 8.000 habi­tants que ompli­rien tants titu­lars i tants pen­sa­ments de polítics de l'exe­cu­tiu esta­tal. Diri­gents com el minis­tre de Política Ter­ri­to­rial, Manuel Cha­ves, ja han car­re­gat con­tra la ini­ci­a­tiva i la vice­pre­si­denta espa­nyola, María Teresa Fernández de la Vega, s'ha afa­nyat a dir que l'auto­de­ter­mi­nació «no té cabuda dins de la Cons­ti­tució». Sem­pre la sagrada Cons­ti­tució! En plena crisi, amb un nom­bre de deso­cu­pats crei­xent –més de mig milió a Cata­lu­nya i més de tres mili­ons i mig a l'Estat espa­nyol– i un com­por­ta­ment que es dis­tan­cia de les eco­no­mies que, com ara Ale­ma­nya o França, ja han començat a donar símpto­mes de recu­pe­ració, ara resulta que una de les grans pri­o­ri­tats del govern espa­nyol és mirar d'impe­dir que l'Ajun­ta­ment d'Arenys de Munt par­ti­cipi o col·labori d'alguna manera en una con­sulta ciu­ta­dana sobre la inde­pendència de Cata­lu­nya que, si no s'hagués mun­tat aquest sarau, amb tota pro­ba­bi­li­tat no hau­ria anat més enllà. Tot ple­gat, ridícul. El con­se­ller Huguet diu avui que l'Estat «té més por de la que sem­bla» i després que la jut­gessa hagi rati­fi­cat la sus­pensió de l'acord muni­ci­pal que donava suport a la con­sulta és pro­ba­ble que la des­me­su­rada res­posta de l'Estat tin­gui a veure amb això.

Però segu­ra­ment el govern espa­nyol no ha tin­gut en compte el prin­cipi d'acció i reacció. Ho publicàvem aquest cap de set­mana. Cada cop que s'entra en con­flicte amb l'Estat, l'inde­pen­den­tisme a Cata­lu­nya creix. Només cal fixar-se en els dar­rers qua­tre anys, amb el procés de l'Esta­tut, la crisi de Roda­lies, la nego­ci­ació del finançament... els par­ti­da­ris que Cata­lu­nya sigui un estat han pas­sat del 13,6% al 19%. I aquells que volen un estat català, ja sigui inde­pen­dent o bé fede­rat amb Espa­nya, ja sumen majo­ria a les enques­tes del Cen­tre d'Estu­dis d'Opinió, depen­dent del govern. Molts inde­pen­den­tis­tes reco­nei­xen que el que està pas­sant a Arenys de Munt els afa­vo­reix, com també ho farà una sentència del Tri­bu­nal Cons­ti­tu­ci­o­nal que reta­lli l'Esta­tut. No sé si l'Estat ha cal­cu­lat les con­seqüències dels seus actes. O si per algun motiu que se m'escapa vol que el nom­bre de per­so­nes que sim­pa­tit­zen amb la causa inde­pen­den­tista creixi. Com no podia ser d'altra manera, ja han començat a sor­gir altres muni­ci­pis que, com Arenys de Munt, volen fer con­sul­tes sobre la inde­pendència de Cata­lu­nya. I què espe­ra­ven?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.