Opinió

A la tres

Una Diada clau

“Si el procés avança com cal, no caldrà demanar als polítics que desobeeixin, caldrà desobeir

Tot i que sembla una eternitat, només fa uns anys que la Diada Nacional de Catalunya és un clam multitudinari per la independència. I amb això no vull treure ni un pèl d'importància al que era abans, i menys en un any com aquest, en què es compleixen 40 anys de la primera concentració popular després de la mort del dictador, a Sant Boi. Però el moviment independentista s'ha convertit en el més multitudinari, i pacífic, que ha viscut Europa en dècades. Com en els anys anteriors, hi ha desenes de milers de persones inscrites i, com en els darrers anys, el proper Onze de Setembre, n'hi haurà moltíssimes més al carrer. Està bé que hi hagi qui s'atreveixi a especular que el moviment perd força perquè avui fa un any hi havia un milers més d'inscrits... i no tingui en compte com acaba això cada any, amb uns carrers plens a vessar i amb un clam unànime per la independència. Ah, i qui s'atreveix a posar en dubte el moviment de masses més poderós dels darrers anys, que en citi un altre. Això no treu, però, que la situació no és fàcil. Però, si algú s'ho pensava, no sabia on es ficava. D'entrada, és una evidència que, encara que comparteixin el destí final, els partits independentistes catalans no comparteixen com arribar-hi. Només faltaria, quan un dels mèrits del moviment social és que ha unit gent de diverses procedències polítiques... per dir-ho fàcil, de dretes i d'esquerres. I si algú es pensava que l'Estat espanyol ho posaria fàcil, l'estat dels GAL, doncs era molt innocent. I encara més. Si el procés avança, la situació es posarà encara més complicada, cosa que farà que, en moment donat, no s'hagi de demanar als polítics que desobeeixin, sinó que caldrà que la societat civil desobeeixi i, per exemple, accepti que la hisenda catalana és la legal i l'espanyola ja no...

Per tant, la mobilització popular no ha de ser només espectacular els Onzes de Setembre, sinó que haurà de ser continuada. Diumenge, com ja ha passat en els darrers anys, serà un bon moment per tornar a constatar la bona salut cívica del procés.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia