Opinió

LA GALERIA

Garrigàs, Pontós i l'N-II

L'Estat, com és notori, no s'ocupa de la seva nacional més transitada

Maniobra molt corrent, arriscada i que es reprodueix en molts encreuaments de l'N-II. Venint de Figueres, aneu a Garrigàs, Arenys d'Empordà, Palau de Santa Eulàlia, Vilaür o Camallera; arribant a l'encreuament del camí ral amb la comarcal que us hi du, poseu l'intermitent, alentiu i us atureu al bell mig de la carretera per esperar que no passi ningú en sentit contrari. Mentre feu tot això, aprofitant la voravia que, segons el codi de circulació, no es pot envair, us van passant cotxes i camions per la vostra esquerra a 80, 90 o 100 km/h; si feu sovint aquest itinerari –sou veí d'aquests pobles–, atemorit, mirareu pel retrovisor amb l'esperança que cap d'aquests vehicles se us tiri a sobre perquè bada o ha calculat malament l'escàs espai que permet carril i voravia. Si, mentre espereu, es creuen a la vostra altura simultàniament dos camions de 40 tones a 100 per hora, experimentareu un moment altament adrenalínic: allà al mig, dins del vostre vehicle, sereu violentament sacsejat per les dues onades d'aire que provoquen els dos monstres mecànics que us passen per cada banda a menys d'un metre. Els aficionats al salt de pont ho sabessin! Una altra amenitat en el mateix escenari descrit i que us obliga a mantenir la guàrdia alta si voleu conservar la integritat física. Com que a l'haver de girar minoreu la velocitat, malgrat haver posat l'intermitent i haver-hi línia contínua, si no us ve ningú de cara és probable que algun infrahumà impacient que us ve al darrere vulgui avançar-vos; els retrovisors us han de permetre evitar que l'homínid se us encasti a la vostra mateixa porta. Tot això val per als de Creixell en sentit contrari i, naturalment, per als de Pontós en ambdós sentits.

L'Estat, com és notori, no només no s'ocupa de la seva nacional més transitada, sinó que, tenint aprovades les obres que han d'evitar situacions i accidents en els punts descrits, no les executa. És per això que els veïns d'aquests pobles han decidit, per cridar l'atenció sobre el problema, tallar periòdicament a l'altura dels seus encreuaments la carretera que ve de la Puerta del Sol. Si no n'hi ha prou, tenen previst paralitzar el giratori on convergeixen l'entrada a l'autopista, els trams que vénen de Girona i Figueres, i els accessos a Borrassà i a la variant d'un sol carril (“el corredor de la mort”, segons Santi Vila). Un canvi que resoldria instantàniament aquest problema entre la Jonquera i Vilademuls: autopista gratuïta, com ho és entre aquest poble i el sud de Girona. Per què a la capital provincial sí i a l'Empordà no?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.