Opinió

opinió

SOS a l'ensenyament secundari a Girona

Les necessitats de places de secundària a la nostra ciutat han anat en augment en els darrers anys i la previsió feta pel mateix Departament d'Ensenyament marca que aquesta tendència continuarà en els propers anys. Concretament, es preveu que es passi dels 44 grups previstos per a aquest curs a 48 grups el curs 21/22, que es mantindrien durant uns anys per tornar a reduir-se progressivament.

La situació per a aquest curs és ja tremendament deficitària. Tenim molts grups amb una ràtio que supera els 30 alumnes previstos i dues línies suplementàries (els coneguts popularment com a “bonys”) encabides amb calçador en dos centres de la ciutat. A més, cal tenir en compte que hi ha una demanda de places per recol·locar abans d'iniciar el curs i les que es puguin necessitar al llarg d'aquest.

Tot i que aquestes dades es coneixen des de fa anys, les respostes a aquest augment de demanda donades fins ara per part del Departament d'Ensenyament han estat insuficients i inestables, normalitzant l'excepcionalitat i conduint els centres a una massificació que genera greus disfuncions.

En aquest sentit, val la pena fer esment del fracàs que ha suposat la posada en servei de l'institut Ermessenda a través del lloguer de l'edifici Bisbe Cartanyà (propietat del Bisbat de Girona) per part de l'Ajuntament de Girona, assumint competències que no li són pròpies. Aquest lloguer, previst per a deu anys i que ens acabarà costant un total de 750.000 euros, ha resultat clarament insuficient, fins i tot per assumir les dues línies que s'hi havien previst, de manera que caldrà repartir l'activitat de l'institut en dos espais ubicant part d'aquesta en barracons situats a la zona del Pericot.

Aquest context de massificació i provisionalitat permanent genera problemes greus als instituts: aules sobrecarregades, reducció de l'atenció personalitzada a l'alumnat, manca d'espais per a activitats formatives, impossibilitat d'ampliar l'oferta pública i manca de places de formació professional... Problemes als quals hem d'afegir el mal estat d'algunes instal·lacions, amb reformes pendents des de fa un munt d'anys, i els derivats de les retallades dels darrers anys pel que fa al professorat, amb augment de la càrrega horària i disminució de recursos per atendre la diversitat.

És evident que en un context com aquest es fa difícil, fins i tot comptant amb la gran tasca i implicació de bona part del professorat, no tan sols d'introduir plantejaments d'innovació educativa sinó de complir amb els mínims exigibles a qualsevol sistema educatiu públic.

Des dels grups municipals d'ERC-MES i CUP-Crida per Girona lamentem profundament la incapacitat del Departament d'Ensenyament de preveure i oferir una resposta digna a aquesta situació així com la deixadesa i la poca capacitat de pressió realitzada per part del govern municipal gironí en els darrers anys, tot i conèixer perfectament les previsions. Lamentem la situació de massificació i precarietat amb què iniciem el curs tot i les advertències fetes al departament en el marc del Consell Municipal d'Educació ja en el curs passat i exigim una resposta ràpida, que ens permeti arribar al curs vinent amb una solució definitiva i de qualitat pels propers anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia