Opinió

Keep calm

Liceu mai vist

La samfaina ocupa els baixos del Liceu, i bateja un singular espai gastronòmic
tot just acabat d'estrenar

Aquest estiu he quedat curt de samfaina. Vull dir que entre una cosa i una altra he fet salat. Que no vol dir que n'hi hagi posat massa a l'hora de cuinar-la, sinó que no n'he menjat en la proporció que pertocaria al calendari natural. Aquest festival estiuenc de color i sabor, de pebrots i albergínies, de tomàquets, de carbassó, que m'entra pels ulls i se'm desfà a la boca, i que em diu a taula que som a l'estiu. Però a partir d'ara tindrem samfaina tot l'any a Barcelona i no només pels efectes de la globalització. La samfaina ocupa els baixos del Liceu, i bateja un singular espai gastronòmic tot just acabat d'estrenar amb el nom d'Òpera Samfaina. M'hi va dur l'atzar, quan anava Rambla avall encuriosit pel Rocambolesc, la gelateria que Jordi Roca hi ha trasplantat de Girona estant. I d'encert en encert els germans Roca s'han sumat, juntament amb cuiners com Carles Abellan, Nandu Jubany, Albert Adrià, i el pastisser Cristian Escribà, a aquest projecte esbojarrat, solidari i de joc constant.

La força de la gastronomia al nostre país, veritable exèrcit català, es desplega en un espai marcat pel disseny de Franc Aleu. Quina energia, la d'aquest artista que ha reescrit la història de Catalunya amb Jordi Roca i la seva dona Alejandra Rivas com a fundadors i salvadors del país. Tots som fills seus. I Jordi Roca esdevé figura icònica d'aquesta Òpera Samfaina. Apareix a qualsevol racó. I dins d'aquest gran joc de caganers, de barretines, de vermuteria, de porrons, de botiga de productes del país, de peix, tapes, de taules animades amb imatge, l'Odissea: un menjador on es pot fer un tast de productes seleccionats pels Roca en un àpat que s'emmiralla en el somni, aquell altre gran experiment sensorial que van firmar a l'Art Santa Mònica.

Catalunya com no l'has tastat mai, diuen ells, i com no l'has vista mai. Per cert que el Consell de Ministres d'ahir es va despenjar amb un pla per sumar-se al vintè aniversari de la reobertura del Gran Teatre del Liceu, oferint els màxims beneficis fiscals. Un ingredient més per a la samfaina mai vista.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia