Opinió

Tribuna

Falsos remeis

“L'exemple de Veneçuela és suficient per enfonsar tants sofismes de les noves castes esquerranes

La crisi política és cada dia més uni­ver­sal. Ni s'atura, ni decreix. Sen­zi­lla­ment creix de manera impa­ra­ble per la dreta i per l'esquerra, amb un evi­dent enve­lli­ment dels mate­ri­als ideològics i estratègics que ofe­rei­xen les noves for­ma­ci­ons sota el pre­text de qüesti­o­nar la “casta”, o ara la “trama”. Elles són la casta, la trama i la senec­tut; l'aire del segle XIX, o del 1917 amb ínfu­les de reno­vació. Pobra gent somi­a­dora d'uto­pies que han fra­cas­sat al llarg dels dos dar­rers segles! El balanç d'on sur­ten no pot ser mes des­astrós, puix no sols els seus anhels revo­lu­ci­o­na­ris van cris­tal·lit­zar en una casta, traint les seves essències de ser­vei al poble (vegeu el lli­bre La Nomenk­la­tura, de Mic­hael Vos­lensky), sinó que aca­ben mas­sa­crant la soci­e­tat que volen ser­vir segons pròpia con­fessió, amb fórmu­les auto­ritàries, dic­ta­to­ri­als i de pura Inqui­sició per mor de l'ortodòxia del sis­tema. (Lle­gir El Libro negro del Comu­nismo, diver­sos autors, Cour­fois, N. Werth, J.L. Panné, A. Paczkowski, K. Ber­to­sek, J.L. Mar­go­lin, edi­tat per Espasa Calpe el 1998). Un balanç d'atro­ci­tats i mili­ons d'assas­si­nats. Qüestió a part del tes­ti­moni bru­tal d'Alek­sandr Sol­je­nit­sin al seu Gulag i la famosa Carta a Occi­dente, on la seva denúncia a Oxford posà el dit a la ferida de la mala consciència occi­den­tal. Dues hores amb Mikhaïl Gor­bat­xov, refle­xiu, sen­sat i mode­rat, em van ser sufi­ci­ents per cons­ta­tar com de mons­truós havia estat aquell sis­tema soviètic que, tot i tar­da­na­ment, il·lumi­nava les esquer­res mar­xis­tes euro­pees i espa­nyo­les en els anys de la Tran­sició. Felipe González donà car­pe­tada a aquell vetust mar­xisme al PSOE. San­ti­ago Car­ri­llo abraçà l'euro­co­mu­nisme que Ber­lin­ger aixecà des d'Itàlia. Karol Wojtyla –pri­mer des de Cracòvia, després des de Roma com a Joan Pau II– va cap­gi­rar la teo­ria de Gramsci, i uti­litzà la cul­tura per ender­ro­car el comu­nisme a par­tir de les arrels cris­ti­a­nes de la cul­tura euro­pea. Aquell tsu­nami liquidà una ingent fal·làcia el 1989. Tot i així, el capi­ta­lisme libe­ral no va saber aixe­car una xarxa real alter­na­tiva mal­grat les fan­ta­si­o­ses teo­ries del Fin de la His­to­ria de l'il·lumi­nat Fran­cis Fukuyama.

La Història no ha aca­bat; el des­as­tre libe­ral de la crisi del 2008 del qual encara som vícti­mes ha posat en joc nous intents rege­ne­ra­ci­o­nis­tes de vetusta imatge i idees ràncies, sim­plis­tes i popu­lis­tes. No ens arri­barà de la seva mà el remei. Ni la dreta radi­cal a Europa, ni el popu­lisme barat de Syriza a Grècia, ni la xim­plesa del movi­ment Cin­que Ste­lle de Gri­llo a Itàlia, ni el radi­ca­lisme gro­ller de Pablo Igle­sias, amb res­sen­ti­ments històrics de fa més de 70 anys enrere (què es diria si avui en dia s'aixe­ques­sin grups soci­als rei­vin­di­cant la causa car­lina del segle XIX?), amb Kerensky - Artur Mas obrint les por­tes a una CUP revo­lu­cionària donant suport a la causa popu­lista del procés i amb la por i la covar­dia d'una bur­ge­sia que sols s'expressa sota les cati­fes i a les ombres dels cena­cles. Pode­mos i CUP són el remei dels nos­tres mals? Ja han començat a sor­gir els pri­mers assa­jos crítics en relació amb aquesta demència ultra­ra­di­cal de l'esquer­ra­nisme oníric. El pro­fes­sor Gas­par Ariño aportà el pri­mer, asse­nya­lant la crisi i decadència de les clas­ses mit­ja­nes com a caldo de cul­tiu del neo­pro­le­ta­risme que pre­te­nen il·lus­trar teòrica­ment els trotskis­tes, els anti­ca­pi­ta­lis­tes de Pablo Igle­sias, pur­ga­dor de les gents més sen­sa­tes i rea­lis­tes de l'equip d'Íñigo Errejón. O les estra­nyes mogu­des d'una il·lumi­nada Anna Gabriel, amb la idea que Cata­lu­nya és lla­vor d'un foc revo­lu­ci­o­nari, el que s'han vol­gut extraure uti­li­tats opor­tu­nis­tes els des­truc­tors de CiU. On anem? Què llau­ra­rem amb aquests bous? Enyo­rem una crítica –i dura– reflexió sobre els fan­tas­mes en oferta política avui. Tal vegada un pri­mer pas siguin lli­bres com El libro negro de la nueva izqui­erda, de Nicolás Márquez i Agustín Laje, que s'acaba de publi­car. Però jo crec que n'hi hau­ria prou amb con­tras­tar el sim­plisme demagògic d'aquests nous popu­lis­mes amb la praxi de la rea­li­tat veri­fi­ca­ble hic et nunc: l'escàndol veneçolà de Maduro i un auto-cop d'estat, impo­sant el Tri­bu­nal Suprem com paper eixu­gant d'un Par­la­ment democràtic que no con­trola, és prou sig­ni­fi­ca­tiu. Encara més, a les seves mame­lles cha­vis­tes s'alle­ta­ren Pablo Igle­sias i els seus pode­mi­tes. Pot ser pre­te­nen con­ver­tir l'infu­ma­ble pastís veneçolà la seva ruïna i la fam són les postres somi­a­des dels espa­nyols? És per aquí per on la CUP d'Anna Gabriel –no pas de Baños, ni de Quim Arru­fat– pretén esta­ve­llar una soci­e­tat de clas­ses mit­ja­nes com la cata­lana a la recerca d'una fal·làcia? L'exem­ple de Veneçuela és sufi­ci­ent per enfon­sar tants sofis­mes de les noves cas­tes esquer­ra­nes. Pot­ser es tracta de fona­men­tar política­ment el retro­pro­gres­sisme social?

La meva gran inqui­e­tud camina en amb­dues direc­ci­ons: si dolenta és l'oferta d'eixes esquer­res, tam­poc és gra­ti­fi­cant l'eix para­pet de la llei on s'escuda la dreta gover­nant. N'hi ha prou amb la llei com a suprem argu­ment per jus­ti­fi­car l'estat de dret? La llei per si mateixa no és necessària­ment bona, ni tam­poc, de vega­des, resulta estric­ta­ment justa. La llei la fan els homes i la can­vien els homes. Ama­gar-se dar­rere una llei sense més, com arma­dura de defensa, pot ser un engen­dra­ment fei­xis­toide, facilón i covard. Tots els dic­ta­dors es pro­te­gien sota la llei i amb la llei... la que ells matei­xos havien creat. Estat de dret?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.