LA CRÒNICA
Aprovat just
Estem a la meitat del mandat dels nostres ajuntaments. En temps de campanya electoral, tots els partits fan una i mil promeses. Ara és l’hora d’avaluar com es compleixen o no aquelles promeses. Ara és el moment d’examinar les explicacions, si en donen, que fan els equips de govern del compliment i de l’estat en què estan tots aquells objectius que es proposaven. Partint d’un ajuntament concret i del seu equip de govern, Santa Coloma de Farners, ho faré extensiu a tots els altres. No és cap anàlisi, són impressions que em porten a unes reflexions.
A.- La primera cosa que trobo a faltar, d’entrada, és informació. Informació de com es compleixen o no aquelles promeses electorals. Informació dels problemes que s’han trobat per complir-les. Informació de si hi han renunciat o si encara estan a les carpetes dels objectius a assolir. En una societat madura és del tot imprescindible el diàleg i la informació entre els ciutadans i els seus representants. És un tema que no necessita grans despeses. Però sí que necessita saber donar la cara i oferir totes les explicacions pertinents. És una de les maneres de ser creïbles i d’obtenir més confiança dels ciutadans.
B.- La segona cosa important en un municipi és la participació ciutadana (tampoc genera gaires despeses). Malauradament, es practica molt poc. Es fan coses, sí, però amb molt poca efectivitat i amb pocs resultats palpables. No és suficient celebrar cada tres o quatre mesos l’anomenada “assemblea del poble”. Generalment és superficial i molt poc efectiva. Tampoc és suficient posar a votació popular la destinació de cent mil euros, posem com a exemple, d’un pressupost de més de dotze milions.
La participació hauria de ser en l’àmbit de les regidories, especialment les de Cultura, Obres i Serveis, Urbanisme, Joventut... Participació oberta a sis o set persones. Si són més s’hauria d’estructurar en dues fases: assemblees de regidoria generals i comissió reduïda elegida per l’assemblea general. Que tot això pot portar problemes al regidor o regidora, segur. Que haurà de consensuar les seves iniciatives amb la comissió, segur. Però, si volem una democràcia plena, hem de fer comprometre el ciutadà.
C.- La tercera reflexió va dirigida a l’activitat dels municipis en relació amb la independència de Catalunya i, en concret, al referèndum que ja està concretat per a l’1 d’octubre, però que ja fa una colla de mesos que el president Puigdemont va anunciar per a la segona quinzena de setembre. Fins al dia d’avui he vist molt poques iniciatives als ajuntaments governats pels partits independentistes amb vista al referèndum. Em costa molt entendre el perquè. Encara hi som a temps.
Queden dos anys de mandat. Cal millorar la nota, que no supera gaire l’aprovat.