Opinió

A la tres

De la proporcionalitat

“El que el PP pot trobar mesurat pot ser vist desproporcionat a ulls dels catalans i del món

Promet Mariano Rajoy dia sí dia també que el govern espanyol actuarà “amb proporcionalitat” per aturar el referèndum. Dissabte, davant dels seus, combinava el compromís amb dosis de moderació, fermesa i determinació. Era el mateix dia que amenaçava l’executiu de Carles Puigdemont: “a les seves mans és el que pugui passar aquests dies.”

Una resposta proporcional és la que l’executiu estatal sempre ha dit que donaria al “desafiament” independentista. És una rèplica que, a més, hauria volgut donar com més lluny del primer dia de l’octubre millor. L’estratègia del govern català i de Junts pel Sí i la CUP d’aprovar la llei del referèndum amb el marge més estret possible respecte a la convocatòria ha complicat les intencions dels de Rajoy. Després d’estar tot l’agost en guàrdia, l’espera dels populars arriba a la fi. Aquesta setmana està previst que s’aprovi al Parlament la norma que empararà la consulta. I serà a partir d’aquí, a menys d’un mes per l’1-O, que l’executiu estatal haurà de moure fitxa. El xoc està servit. En el PSOE i Ciutadans hi ha qui ja dubta que el PP pugui aturar el referèndum. La Moncloa i Génova ho garanteixen.

Però, què és una resposta proporcional, per al PP? Quina és la solució associada a aquest adjectiu que es donarà a la gran majoria de catalans –més d’un 75%– que han demanat, sense èxit, un referèndum pactat? O a la majoria del 48% que el 27-S va optar per les forces independentistes perquè fessin exactament el que estant fent, què se’ls oferirà?

S’ha de tenir en compte, a més, que la proporcionalitat en aquest cas és un concepte subjectiu i allò que el govern espanyol pot considerar mesurat pot ser vist desproporcionat a ulls dels catalans i del món. Només dos exemples: actuar contra els polítics elegits democràticament o arribar a donar l’ordre de retirar urnes. Aquestes serien respostes proporcionals, segons el PP? Impedir l’1-O s’entreveu més difícil que celebrar-lo. L’executiu estatal està entrampat entre la promesa de proporcionalitat i el compromís de vetar l’1-O. És l’hora de la veritat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.