Opinió

A la tres

L’autoengany

“Rajoy, que pretenia arrencar de Trump una proclama contra l’1-O, marxa amb la maleta buida

El fracàs és estrepitós. I lògic, d’altra banda. La voluntat del govern espanyol de mantenir el procés català blindat com un assumpte intern de l’Estat ha topat amb els mitjans d’arreu del món. I amb els líders internacionals que no s’han empassat la consigna de l’executiu del PP de no comentar res relacionat amb Catalunya. Alguns com la primera ministra d’Escòcia, Nicola Sturgeon, han reclamat respecte pel dret de Catalunya a l’autodeterminació. I han convidat Espanya a seguir l’exemple del Regne Unit. És només un dels exemples.

El referèndum de l’1 d’octubre, que ja atreia mirades abans, està en el focus internacional. Tant és així que el president dels Estats Units ni tan sols descarta que es faci. Mariano Rajoy, que pretenia arrencar de Donald Trump una proclama contra l’1-O a quatre dies de la consulta, va marxar de Washington amb la maleta buida. Un tebi pronunciament del nord-americà en favor d’una Espanya unida, el dubte sobre què passarà diumenge i l’admissió més tard per part de la portaveu del departament d’Estat dels Estats Units que Catalunya té dret a decidir el seu futur a les urnes. I això que Rajoy havia regalat a Trump un pernil. Els estrategs del PP encara es deuen estirar els cabells per un fiasco monumental.

El problema és l’autoengany. Els populars s’han cregut i han fet creure als seus –i als mitjans que els ho han acceptat–que el referèndum és il·legal, adjectiu que ningú de fora els admet perquè no entenen que no es pugui fer una consulta. I s’han cregut i han fet creure que el que està passant en el darrer mes està justificat. Fem recompte: citar més de 700 alcaldes a declarar pel suport a l’1-O, detencions d’alts càrrecs del govern català per la consulta, escorcolls a empreses a la cacera d’urnes i paperetes, acusacions de sedició per als promotors de manifestacions pacífiques i avisos a les escoles i als pares que han deixat als seus fills anar-hi... La llista és llarga. El desig del govern espanyol seria donar pàtina de normalitat a l’estat d’excepció. I ningú de fora li ho compra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia