De set en set
La Brigada del Vidre
L’Avenç acaba de publicar en la seva col·lecció de llibres d’assaig i editat per la professora Maria Campillo La Brigada del Vidre. Cròniques del front (1936-1939). Maria Campillo continua així la recerca i el rescat de textos al voltant de la Guerra Civil Espanyola i la revolució que havia començat amb els contes de la guerra (1982) va seguir amb l’estudi del paper dels escriptors catalans en el compromís antifeixista (1994) i amb els escrits sobre el pas de la frontera (2010).
En la seva introducció la professora Campillo analitza l’impacte de la gran Guerra en la literatura de guerra, la irrupció de les cròniques de guerra (Gaziel, per exemple) i la distinció entre les obres coetànies i les escrites amb posterioritat. Després desgrana la tipologia del memorialisme de guerra i la seva recepció o pèrdua posterior, els condicionants estilístics, temàtics i polítics en funció del moment i finalment l’emergència de “l’home comú” més enllà de les escenes de guerra en una reivindicació de la condició humana de la vida al front. La tria es concentra en el material que “prové exclusivament de la premsa del moment, i és escrit per aquells que publiquen les seves cròniques als diaris o a les revistes literàries”. Joaquim Grau, Guifré i Sigfried Bosch, Manuel Cruells, Agustí Bartra, Teresa Pàmies, Josep Morera Falcó, Pere Calders, Josep Sol, Lluís Capdevila, Pere Guardiola i Frederic Alfonso Orfila, entre d’altres, tenen textos en aquesta selecció rescatats de La Publicitat, del Diari de Barcelona, de Companya, de Meridià, d’Amic, de Treball, del Diari de Catalunya, de Juliol, d’Abril, de Catalans.
Les lectures, el menjar, la política, el lleure, la misèria, el fred, les cançons i per damunt de tot “l’elegia de la vida civil” adquireixen uns perfils clars en aquestes cròniques des del front, algunes escrites per autors que portaven ulleres.