Opinió

Tribuna

La violència de Vox

“Cal estar amatents al perill ultra de Vox, però molt més al del PP i Cs, que els dona suport i en són els veritables responsables

A cap país de la UE l’extrema dreta és al poder, a tot arreu una barrera preventiva evita el seu accés a les institucions, només el PP i Cs han fet aquest pas del qual les conseqüències sempre, sempre, són negatives. Per a la democràcia i per als partits que han violat la puresa democràtica més bàsica. No es pot violar i ser innocent, ni La Manada se n’ha sortit malgrat el pes del llegat franquista. Qui comet complicitat d’una violació la paga, a curt o a mitjà termini, és inevitable en democràcia.

Vox potencia la violència en el seu ideari polític com anuncien els postulats. Així, proposar suprimir l’autonomia de Catalunya és un acte fora de la llei, és tancar la boca a més de 7 milions de persones. Fet que només es pot aconseguir amb violència policial i repressió. El mateix és voler suprimir partits democràtics que no defensen la unitat d’Espanya. O perseguir els qui no accepten com a símbols sagrats la figura del monarca Borbó. El PP i Cs tindran difícil justificar a la UE la complicitat amb una mal amagada voluntat de genocidi cultural, res més que això és la imposició absoluta del castellà i negar el dret a la llengua pròpia a Catalunya, al País Valencià, a les Illes, a Euskadi o a Galícia.

El PP i Cs còmplices amb els ultres els costarà vots a curt i a llarg termini. Ningú amb dos dits de seny en un món globalitzat votarà seriosament contra el propi autogovern, això és contra la gestió en sanitat i educació. O més enllà de quatre poques dones votaran pel masclisme. Ningú, excepte els nostàlgics del franquisme, mort i castigat de dècades en la història, no pel PP i Cs, anirà contra els signes del temps. Contra les xarxes socials, contra la modernitat que les noves tecnologies permeten.

Els ultres demanen una relectura de l’aportació d’Espanya a la civilització i la història universal. No solament van contra l’evolució de la humanitat, sinó que ni tan sols llegeixen. Arreu on hi va haver colonització hi va haver holocaust, una barbàrie, arreu del món es rebutja i condemna el passat d’esclavitud i explotació. A l’Amèrica Llatina, als Estats Units o a les Filipines. Vox pot proposar oblidar el passat referit a l’Estat demanant la derogació immediata de la llei de memòria històrica, però caurà del cavall just quan surti del camí mesetari espanyol que només du a Madrid i no a tots els punts cardinals del món.

Els despropòsits continuen volent derogar el concert econòmic basc i navarrès. El sidral que provocarien seria de conflicte obert amb dos territoris més de l’Estat i, per si no n’hi hagués prou, la lluita pel rebuig contra immigrants, musulmans o la suspensió de l’espai Schengen duria Espanya a un entotsolament polític, econòmic i social que ens retornaria l’Espanya del racionament i l’estraperlo.

El deliri de VOX proposa un pla hidrològic que faria de l’Ebre una séquia mig seca en arribar al Delta o, encara, esborrar ajuntaments i identitats per damunt de segles d’història o alliberar el sòl per poder fer una altra cursa histèrica darrere el totxo.

La culpa tan forassenyada de tot no és de l’extrema dreta, és dels líders del PP i Cs. Casado i Rivera. Polítics que no valoren la democràcia com un valor per se, per un ens que es basa, tant si és majoritari com no en els vots, en el respecte a les majories i les minories com diu l’article 2n de la UE. Res, però, ens ha d’estranyar tal conducta. Només cal recordar que el noi de l’Aznar amenaça recordant el pacte nazi-franquista de segrest i assassinat del president Companys, el segon calumnia i menteix cada dia de manera més compulsiva, amb un espant creixent dels seus inicials protectors. L’Íbex i el món financer. Cal estar amatents al perill ultra, però molt més al qui els dona suport, els veritables responsables.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia