Opinió

Keep calm

Ni contra el canvi climàtic

La Constitució Espanyola no preveu que Catalunya pugui dir fins on està disposada a implicar-se en la lluita per un planeta millor

A l’entrevista que el Jordi Basté va fer al Jordi Cuixart a la presó de Lledoners, el president d’Òmnium ens va explicar que en l’última visita del seu fill Amat (una cada quinze dies) li va eixugar els mocs i eren de color fosc, “i, en canvi, a Soto del Real –a Madrid– eren de color crema. Això és per culpa de la pol·lució de Barcelona”. Aquesta observació va portar Cuixart a mostrar la seva preocupació per l’episodi de contaminació que la setmana passada enterbolia Barcelona i, per extensió, per l’emergència climàtica. La setmana passada, el Tribunal Constitucional va tombar bona part de la llei catalana contra el canvi climàtic. El Parlament havia aprovat una normativa que, entre altres coses, posava un límit a l’emissió dels gasos que provoquen l’escalfament del planeta i també prohibia el fracking (la tècnica que permet esprémer encara més la terra per extreure petroli o gas de sota les pedres, i mai millor dit). El govern de Mariano Rajoy va portar la llei al Constitucional (i valgui la redundància) i aquest tribunal s’ha carregat uns quants articles, entre ells aquests dos posats com exemple. El motiu no és que hi hagi una major o menor sensibilitat ecològica, sinó que simplement es considera inconstitucional que Catalunya pugui decidir el topall de quant vol contaminar. No és que no ho pugui dir, sinó, ras i curt, que com que Espanya no ho ha dit, Catalunya no ho pot fer de manera unilateral (i perdó per l’expressió). Cuixart afegia: “En lloc d’obligar tots els parlaments autonòmics i el Congrés dels Diputats a agafar d’exemple la llei catalana, Espanya reacciona prohibint-la.” És exactament això. Com a resposta als postulats independentistes, sovint es presenta Espanya com un dels estats més descentralitzats d’Europa. És ben bé allò que se’n diu un relat. Perquè quan arriba l’hora de la veritat, la realitat és molt més simple, tossuda i centralitzadora: la Constitució Espanyola no preveu que Catalunya pugui dir fins on està disposada a implicar-se en la lluita per un planeta millor.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia