Opinió

Full de ruta

On és aquell PSOE?

On és, veritablement, el concepte nació de nacions? I la proposta de declaració de Granada finalment mutilada?

“Els vots particulars [del Tribunal Constitucional] que donen suport a la impugnació del PP [de l’Estatut] expressen una visió preconstitucional de l’Estat: neguen la noció mateixa de l’autogovern, qüestionen la immersió lingüística que cohesiona Catalunya i escatimen la seva condició de part de l’Estat a la Generalitat”. “Als fonaments de la sentència es reflecteix un desconeixement de la diversitat catalana en la realitat espanyola. Fa servir expressions ofensives: ciutadania catalana com una espècie de subgènere de la ciutadania espanyola; una injustificada primacia natural de qualsevol norma estatal i una obsessió injustificada de la indissoluble unitat de la nació espanyola”. “El problema segueix sent la resistència del PP a reconèixer la diversitat d’Espanya.” “El nostre repte és demostrar que la concepció d’Espanya com a nació de nacions ens enforteix a tots.” Aquestes frases han estat extretes de l’article Apuntes sobre Cataluña y España que van signar, al diari El País, Felipe González i Carme Chacón l’any 2010, just després de la que s’ha considerat primera gran manifestació sobiranista. Un altre mes de juliol, tres anys després, el PSC es va presentar a Granada amb una proposta de declaració que acceptava el dret a decidir. Els barons del PSOE la van tombar i va començar el declivi de Pere Navarro, ja que el sector crític que defensava que s’havia d’haver aprovat el model de constitució federal defensat a Catalunya va anar creixent... i creixent, fins a abandonar, majoritàriament, el partit, per passar a ser quadres d’ERC o els comuns.

En tot cas, què hauria estat de les relacions amb l’Estat si el PSC i el PSOE haguessin estat els de la proposta de declaració de Granada que mai es va aprovar o haguessin fet cas, veritablement, de les frases de González i Chacón, en lloc de fer seguidisme del PP, aprovar un 155 que ha delmat els diferents departaments de la Generalitat i acceptat que és normal tenir presos polítics? Potser hi hauria algú a l’altra banda i seria més fàcil cercar una sortida.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.